vérnyomás

Egy 5 perces légzőgyakorlat segíthet a vérnyomás csökkentésében

Amikor a szív egészségéről van szó, sokszor inkább a koleszterin- és trigliceridszintre koncentrálunk. De van egy jelentősebb veszélyforrás is: a magas vérnyomás, ami a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás vezető kockázati tényezője. Mint kiderült, ezt egy egyszerű légzőgyakorlat segítségével is kezelhetjük.

Vannak esetek, amikor a magas vérnyomást természetes úton is kezelhetjük, az ilyen módszerek közé tartozik egy a légzőgyakorlat is. A Journal of Applied Physiology szaklap 2022-es elemzése szerint egy speciális légzőgyakorlat, az úgynevezett légzőizom-erősítő edzés (IMST) hatékonyabb lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a testmozgás. És mindössze napi öt percet vesz igénybe.

Hogy hogy néz ki a gyakorlat, arról itt egy videó:

Ez is érdekelhet: Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban

A magas vérnyomás nem csak a szívre van kedvezőtlen hatással, a légzőizmokat is érinti. Az EatingWell cikke mutatta be a már említett IMST-terápiát, amelyet az 1980-as években fejlesztettek ki, hogy segítsen a légzőszervi betegségekben szenvedőknek megerősíteni a rekeszizmokat és a légzőizmokat.

A gyakorlat egy kézzel vezérelt eszközön keresztül történik, ami miatt a páciensnek erősebb légzést kell végrehajtania. Mindez növeli a tüdőkapacitást és javítja a testmozgás teljesítményét – így könnyebbé teszi a légzést is.

Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mintha egy olyan szívószálat szívnánk, ami közben a másik irányból valamennyire visszaszív. A gyakorlatra léteznek speciális eszközök, de lényegében bárhogyan el lehet végezni, a lényeg, hogy a légzés kisebb ellenállásba ütközzön.

Hogy kiderítsék, vajon az IMST jótékony hatással lehet-e a vérnyomásra, egy kutatócsoport 18 és 82 év közötti felnőtteken végzett el egy kísérletet. A résztvevőket arra kérték, hogy hat héten keresztül naponta 30 légzést végezzenek az eszközzel.

A csoport egyik fele nagy ellenállású IMST-gyakorlatot végzett, míg a másik fele alacsonyabb ellenállással, IMST nélkül dolgozott.

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik nagyobb ellenállással végezték a gyakorlatot, mérséklődött a vérnyomás szintje.

Olvasd el ezt is! 3 ital, ami csökkenti a vérnyomást

A vizsgálat végére pedig mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintje csökkent, 9 mmHg-mal, illetve 4 mmHg-mal. Ez 5-8 százalékpontos vérnyomáscsökkenés, amelyet a kutatók szerint a magas vérnyomásban szenvedő emberek valószínűleg heti 90-150 perc futással vagy kerékpározással érnének el.

Az igazán megdöbbentő eredmény azonban az volt, hogy a módszer ugyanolyan hatékony volt, mint néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer

De mi okozza a vérnyomáscsökkenést? 

Az IMST sikerének egyik titka, hogy megerősíti a légzőizmokat, de nem ez az egyetlen, ami miatt vérnyomáscsökkentő hatása van: azok az emberek, akiknél a légzőizmokban a legnagyobb erősödést tapasztaltak a kutatók, nem feltétlenül volt egyenesen arányos a nagyobb mértékű vérnyomáscsökkenéssel.

A kutatók egyik feltételezése szerint a mély légzés kikapcsolja a szimpatikus idegrendszer „menekülés" válaszát, amely a magas vérnyomású embereknél hajlamos túlpörögni. Emellett az IMST-csoport több nitrogén-oxid nevű vérnyomáscsökkentő anyagot is termelt, amely ellazítja az ereket. Ez viszont 45%-kal növelte az artériáik tágulási képességét, ami jelentősen megkönnyítette a véráramlást.


A figyelmetekbe ajánljuk