Javíthatja a vércukorszintet
A banán teli van oldható rostokkal. Az emésztés során az oldható rostok folyadékban feloldódva gélt képeznek, ami a banán szivacsszerű állagát is adja. Emellett az éretlen banán rezisztens keményítőt is tartalmaz, amelyet a szervezet nem emészt meg.
Ez a kétféle rost együttesen mérsékelheti az étkezések utáni vércukorszintet, ráadásul a gyomor kiürülésének lassításával segíthetnek az étvágy szabályozásában.
Mindez azt jelenti, hogy magasabb szénhidráttartalma ellenére a banán egy egészséges szervezetnél nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést. Azonban, bár a cukorbetegek is fogyaszthatják a banánt, nem ajánlott nagy mennyiséget elfogyasztani belőle egyszerre.
Segíthet a fogyásban
Fontos kiemelni: egyetlen tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a banán fogyásra gyakorolt hatását, azonban a népszerű gyümölcsnek számos olyan tulajdonsága van, amely segíthet a súlycsökkentésben.
Először is, a banán viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Egy átlagos banánban alig több mint 100 kalória van, mégis tápláló és laktató.
Emellett a zöldségekből és gyümölcsökből származó rostokat többször összefüggésbe hozták az alacsonyabb testtömeggel és a fogyással. Ráadásul az éretlen banán tele van rezisztens keményítővel, így laktató tulajdonsága miatt csökkenti az étvágyat.
Nem mellesleg: könnyű beilleszteni az étrendünkbe is.
Ez is érdekelhet: Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan
Támogathatja a szív egészségét
A kálium olyan ásványi anyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, különösen a vérnyomás szabályozásához – ennek ellenére kevesen jutnak elegendő káliumhoz az étrendjük által.
A banán viszont nagyszerű káliumforrás: egy közepes méretű banán (126 gramm) a napi szükséglet 10%-át biztosítja.
A káliumban gazdag étrend segíthet csökkenteni a vérnyomást, ráadásul kutatások és állatkísérletek szerint a sok káliumot fogyasztó embereknél akár 27%-kal alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.
Emellett a banán a magnézium, egy másik, a szív egészsége szempontjából fontos ásványi anyag, 8%-át tartalmazza. A magnéziumhiány összefüggésbe hozható a szívbetegségek, az emelkedett vérnyomás és a magas vérzsírszint megnövekedett kockázatával, ami miatt különösen fontos, hogy elegendő mennyiségű ásványi anyaghoz jussunk az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből.
Tele van antioxidánsokkal
A gyümölcsök és zöldségek kiváló forrásai az étrendi antioxidánsoknak, és ez alól a banán sem kivétel.
Többféle erős antioxidáns megtalálható benne, köztük flavonoidokat és az aminokat is tartalmaz.
Ezek az antioxidánsok számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, például a szívbetegségek és degeneratív betegségek kockázatának csökkenéséhez. Segítenek megelőzni a sejtek szabad gyökök által okozott oxidatív károsodását: az antioxidánsok nélkül a szabad gyökök idővel felhalmozódhatnak, és súlyos károkat okozhatnak, ha szintjük elég magas lesz a szervezetben.
Javíthatja a vese működését
A kálium létfontosságú az egészséges veseműködéshez és a vérnyomás szabályozásához.
A banán nagyszerű káliumforrás, ezért különösen hasznos lehet a vesék egészségének megőrzése szempontjából.
Egy több mint 5000, korai stádiumban lévő krónikus vesebetegségben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat a káliumot alacsonyabb vérnyomással és a vesebetegség lassabb progressziójával hozta összefüggésbe.
Fontos megemlíteni, hogy a késői stádiumú vesebetegségben szenvedő vagy dialízisre szoruló emberek egy részének korlátoznia kell a káliumbevitelt. Ha az említett kategóriák egyikébe tartozunk, érdemes beszélni egy egészségügyi szakemberekkel, mielőtt növelnénk a káliumbevitelt.
+1: Könnyen beilleszthető az étrendbe
A banán nemcsak hihetetlenül egészséges, de az egyik legkényelmesebb nassolnivaló is.
Nagyszerű kiegészítője a joghurtnak, a gabonapelyheknek és a turmixoknak, és a mogyoróvajjal ízesített teljes kiőrlésű pirítós tetejére is remekül illik. Sütéskor és főzéskor akár cukor helyett is használhatjuk a gyümölcsöt.
Jól tolerálható és könnyen emészthető, bárhová magunkkal vihetjük, így az egyik legegészségesebb társunk lehet a mindennapokban.