banán

A banán 5 + 1 kevésbé ismert egészségügyi előnye

A banán hihetetlenül egészséges, kényelmes, nem mellesleg finom is. Nem meglepő, hogy az egyik legjobb választás, ha gyümölcsökkel dobnánk fel az étrendünket. A banán számos alapvető tápanyagot tartalmaz, ami miatt az egészségünket is megőrizhetjük. Mutatunk 5+1 tudományosan megalapozott egészségügyi előnyt.

Javíthatja a vércukorszintet  

A banán teli van oldható rostokkal. Az emésztés során az oldható rostok folyadékban feloldódva gélt képeznek, ami a banán szivacsszerű állagát is adja. Emellett az éretlen banán rezisztens keményítőt is tartalmaz, amelyet a szervezet nem emészt meg.

Ez a kétféle rost együttesen mérsékelheti az étkezések utáni vércukorszintet, ráadásul a gyomor kiürülésének lassításával segíthetnek az étvágy szabályozásában.

Mindez azt jelenti, hogy magasabb szénhidráttartalma ellenére a banán egy egészséges szervezetnél nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést. Azonban, bár a cukorbetegek is fogyaszthatják a banánt, nem ajánlott nagy mennyiséget elfogyasztani belőle egyszerre.

Segíthet a fogyásban 

Fontos kiemelni: egyetlen tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a banán fogyásra gyakorolt hatását, azonban a népszerű gyümölcsnek számos olyan tulajdonsága van, amely segíthet a súlycsökkentésben.

Először is, a banán viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Egy átlagos banánban alig több mint 100 kalória van, mégis tápláló és laktató.

Emellett a zöldségekből és gyümölcsökből származó rostokat többször összefüggésbe hozták az alacsonyabb testtömeggel és a fogyással. Ráadásul az éretlen banán tele van rezisztens keményítővel, így laktató tulajdonsága miatt csökkenti az étvágyat.

Nem mellesleg: könnyű beilleszteni az étrendünkbe is.

Unsplash/Anastasia Eremina

Támogathatja a szív egészségét

A kálium olyan ásványi anyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, különösen a vérnyomás szabályozásához – ennek ellenére kevesen jutnak elegendő káliumhoz az étrendjük által.

A banán viszont nagyszerű káliumforrás: egy közepes méretű banán (126 gramm) a napi szükséglet 10%-át biztosítja.

A káliumban gazdag étrend segíthet csökkenteni a vérnyomást, ráadásul kutatások és állatkísérletek szerint a sok káliumot fogyasztó embereknél akár 27%-kal alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.

Emellett a banán a magnézium, egy másik, a szív egészsége szempontjából fontos ásványi anyag, 8%-át tartalmazza. A magnéziumhiány összefüggésbe hozható a szívbetegségek, az emelkedett vérnyomás és a magas vérzsírszint megnövekedett kockázatával, ami miatt különösen fontos, hogy elegendő mennyiségű ásványi anyaghoz jussunk az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből.

Shutterstock

Tele van antioxidánsokkal

A gyümölcsök és zöldségek kiváló forrásai az étrendi antioxidánsoknak, és ez alól a banán sem kivétel.

Többféle erős antioxidáns megtalálható benne, köztük flavonoidokat és az aminokat is tartalmaz.

Ezek az antioxidánsok számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, például a szívbetegségek és degeneratív betegségek kockázatának csökkenéséhez. Segítenek megelőzni a sejtek szabad gyökök által okozott oxidatív károsodását: az antioxidánsok nélkül a szabad gyökök idővel felhalmozódhatnak, és súlyos károkat okozhatnak, ha szintjük elég magas lesz a szervezetben.

Javíthatja a vese működését

A kálium létfontosságú az egészséges veseműködéshez és a vérnyomás szabályozásához.

A banán nagyszerű káliumforrás, ezért különösen hasznos lehet a vesék egészségének megőrzése szempontjából.

Egy több mint 5000, korai stádiumban lévő krónikus vesebetegségben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat a káliumot alacsonyabb vérnyomással és a vesebetegség lassabb progressziójával hozta összefüggésbe.

Fontos megemlíteni, hogy a késői stádiumú vesebetegségben szenvedő vagy dialízisre szoruló emberek egy részének korlátoznia kell a káliumbevitelt. Ha az említett kategóriák egyikébe tartozunk, érdemes beszélni egy egészségügyi szakemberekkel, mielőtt növelnénk a káliumbevitelt.

+1: Könnyen beilleszthető az étrendbe

A banán nemcsak hihetetlenül egészséges, de az egyik legkényelmesebb nassolnivaló is.

Nagyszerű kiegészítője a joghurtnak, a gabonapelyheknek és a turmixoknak, és a mogyoróvajjal ízesített teljes kiőrlésű pirítós tetejére is remekül illik. Sütéskor és főzéskor akár cukor helyett is használhatjuk a gyümölcsöt.

Jól tolerálható és könnyen emészthető, bárhová magunkkal vihetjük, így az egyik legegészségesebb társunk lehet a mindennapokban.

(Healthline)


A figyelmetekbe ajánljuk