yellow banana fruit on brown wooden table

Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a banán ne barnuljon meg túl gyorsan? Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket!

Akaszd fel, távolabb a többi gyümölcstől!

Hacsak nem gyümölcssalátáról vagy turmixról van szó, a banán „nem jön ki jól" más gyümölcsökkel. Ez különösen igaz azokra a gyümölcsökre, amelyek érésük során sok etiléngázt bocsátanak ki. A banán idő előtti érése mögött a legnagyobb bűnös az avokádó, az őszibarack, a paradicsom, az alma és a füge.

Miért érdemes tehát felakasztani a banánokat? Megakadályozza a zúzódásokat, és csökkenti annak esélyét, hogy a banánhús oxigénnek legyen kitéve, amitől csak gyorsabban érik.

 Csomagold be a szárakat fóliába!

Talán észrevetted, hogy egyes fürtök a boltban fóliába csomagolt szárakkal érkeznek. Jobb, ha rajta marad. Ha pedig nem, érdemes otthon befóliázni. A banán érési sebességét növelő etiléngáz nagy része ugyanis a fürt tetején szabadul fel. A csomagolás pedig lelassítja a gázképződést.

Tedd be a hűtőbe!

A hűvösebb hőmérséklet a kémiai érési folyamatot lassítja. Ha a banán már érettebbnek ítéled, tedd be a hűtőszekrénybe. Nem baj, ha a héja megbarnul, vagy akár feketévé válik. Ez a színváltozás a héjban lévő pigmenttől származik. Ez nem befolyásolja a belsejében lévő gyümölcsöt, amelynek még mindig jó ízűnek és állagúnak kell lennie.

Citrus, citrus, citrus

Az almaszeletekhez hasonlóan a meghámozott banánok frissességének megőrzésében segíthet, ha citrom- vagy lime-levet adunk hozzá. Alapvetően a citrusfélék lassítják az oxidációs folyamatot.

Használhatsz lime-os narancslevet vagy ananászlevet is. Ha már felszeletelted a banánt, tegyél rá egy-két teáskanál citruslevet. Ha a banán még egészben vagy csak félbevágva van, akkor ecsetelgesd a lével. Ha szükséges, nyugodtan hígítsd fel a levet vízzel.

A citrusfélék hozzáadása azonban kissé befolyásolják a banán ízét, értelemszerűen savanykásabbá teszik.

A figyelmetekbe ajánljuk