A heavy metal csökkenti a vérnyomást és a szorongást

A legújabb kutatás szerint a dühös zene segíthet a hallgatónak feldolgozni az érzelmeit, melynek köszönhetően csökkenhet a bennük lévő feszültség és szorongás.


Már a múlté az az időszak, amikor a heavy metalt a társadalom dühös és lázadó tagjainak szánták. Ugyanis egy isztambuli tanulmány szerint a műfaj valójában az egyik legjobb vérnyomás és szorongás csökkentő – írja a Guitarworld.

A kísérletben 1540 felnőtt vett részt, melynek során azt vizsgálták, hogyan változik az emberek vérnyomása és pulzusa a különböző stílusú dalok hallatán.

A legjobb helyen a 80-as évekbeli popzene végzett, amelyre a szakértőknek egyszerű válasza volt:

„Az 1980-as évek popslágerei sokak számára nosztalgikusak. A kellemes emlékképek pedig az endorfin és a szerotonin felszabadulását idézhetik elő az agyban. Ezzel mind a boldogság, mind a nyugalom érzetét fokozva"

– mondta a vizsgálat vezetője, Ömer Avlanmış.

A második helyezést meglepő módon a heavy metal érte el, amely az alanyok mintegy 89%-ánál váltott ki vérnyomás-csökkenést, sőt 18%-uknak a pulzusa is lecsökkent. Ez pedig ellen megy azzal a tévhittel, amely szerint a metal dühös hangvétele agresszívvá teheti a hallgatót, éppen ellenkezőleg, kifejezetten nyugtató hatású lehet.

A legrosszabbul a techno teljesített. Az ilyen stílusú dalok hatására a kísérletben résztvevők 78%-ának megemelkedett a vérnyomása.

A figyelmetekbe ajánljuk