egy nő fekszik a zöldségek között
Fotó: Shutterstock

Veganuár: 10 indok, amiért érdemes januárban kerülni a húst

Te hogy haladsz az állati termékek csökkentésével az étrendedben ebben a hónapban?


Ha motivációval küzdesz, esetleg még nem is gondoltál arra, hogy felpattanj a vegán szekérre, még bőven van időd, hogy csatlakozz. Még ha rövidebb ideig is csinálod, az állati termékek elhagyása és a zöldségek előtérbe helyezése pozitív hatással lehet nemcsak az egészségedre, hanem a bolygó egészségére is. Íme 10 ok, ami segíthet elhatározni magad.

Ez is érdekelhet: 4 ok, amiért érdemes húsmentes napokat tartani

1. A vegánság csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A vegetáriánus étrendekben kevesebb a telített zsírsav, mint a hús alapúban, így a „növényevőknél” bizonyítottan kisebb a kockázata annak, hogy szívbetegségben halnak meg, mint a húsevőknél.

2. A vegán étrend több energiát adhat

Mivel kevesebb zsír kerül a véráramba, valószínű, hogy tele leszel energiával − szó szerint! A túl sok zsírtól az artériáid nem nyílnak ki megfelelően, és az izmaid nem kapnak elég oxigént, ami energiaveszteséget eredményezhet.

3. A húsfogyasztás káros a környezetre

Nemcsak neked, hanem a bolygónak is jót tehet egy kis távolság a hústól. Az ENSZ Livestock's Long Shadow (Az állattenyésztés hosszú árnyéka) című jelentéséből kiderült, hogy a húsfogyasztás „az egyik legjelentősebb okozója a súlyos környezeti problémáknak, a helyi és a globális szinten is".

4. A zöldségek felkarolása csökkentheti a vérnyomást

A vegetáriánusoknak és vegánoknak bizonyítottan alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoknak, akik húst esznek. A magas vérnyomás a világon az első számú halálozási kockázati tényező. A vegán étrend 33-75 százalékkal is csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát a hús- és tejterméket fogyasztókhoz képest.

veg\u00e1n t\u00e1l m\u00e1rtogat\u00f3ssal \u00e9s z\u00f6lds\u00e9gekkel

Forrás: Shutterstock

5. A hús mellőzése javíthat a bőröd állapotán

A friss gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása következtében a szervezeted tele lesz antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, amelyek ráncokat, barna foltokat és az öregedés egyéb jeleit okozhatják.

6. A vegán életmód segíthet a fogyásban

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a vegetáriánus étrend kétszer olyan hatékony a fogyás szempontjából, mint a hús alapú étkezés.

Ha tovább olvasnál: Nem eszel húst? 10 vegán város, amit neked találtak ki!

7. A hús fogyasztásának csökkentése javíthat az emésztőrendszered működésén

A növényi alapú étrend jót tesz a bélrendszerednek és az általános egészségednek is. Fontos azonban, hogy gondosan tervezd meg az étkezéseket, mivel a hús puszta kerülése nem elég ahhoz, hogy javíts az emésztéseden. Ha több rostban gazdag ételt, például gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz, nagyobb valószínűséggel fogsz hamar jóllakni, és rendszeres lesz a bélmozgásod.

8. A vegánság csökkentheti a szervezeted gyulladását

A hústól, a sajttól és az erősen feldolgozott élelmiszerektől, jó eséllyel megemelkedik a gyulladás szintje a szervezetedben. A gyulladás csökkentése mérsékeli a rákos megbetegedések, a szívbetegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kockázatát.

9. A hús kerülése csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét

Az állati fehérjék, különösen a vörös és feldolgozott húsok növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A mindenevőknél kétszer nagyobb a cukorbetegség aránya.

10. A vegánság segíthet megállítani az állatokkal való igazságtalan bánásmódot a húsiparban

Ha magadért nem is, érdemes megfontolnod, hogy az állatokért megtedd. Rengeteg az olyan helyzet, amikor a húsipar számára nevelt állatok szűk, kis helyiségekben élik le az egész életüket.

Forrás: Hello! Magazine


A figyelmetekbe ajánljuk