méz fakanállal
Fotó: Shutterstock

A vegán méz tényleg olyan, mint az igaz – de vajon a méheket is megvédi?

A séfek világszerte odavannak a vegán mézért, ami teljesen olyan mint az igazi: állaga ragacsos, kenhető, színe borostyán, íze finom, virágos. De nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez valóban megmenti a méheket.


A mézelő méheknek óriási negatív hatásuk van a biológiai sokféleségre. Olyan mértékben szorítják ki a többi méhet, hogy a közeljövőben talán már csak ők maradnak

mondjaDarko Mandich, a MeliBio vegán méz társalapítója és vezérigazgatója a bon apétit cikkében. A mézelő méhek háziasíthatók, a világon azonban több mint 20 ezer ismert vadonélő méhfaj van. És míg a háziasított méhek csak a beporzást igénylő növények töredékét látogatják meg, a vadon élő méhek a teljes természetes ökoszisztéma virágzását biztosítják.

h\u00e1zias\u00edtott m\u00e9hek

Fotó: Shutterstock

A méz 9 milliárd dolláros iparág. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági nagyhatalom, mézellátásának mintegy 70%-át más országokból importálja, mint Argentína, Brazília és Vietnam.

Ennek persze következménye van: az olívaolaj és a tej után a méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék. Egyszerű összetétele miatt könnyen hígítható cukorral vagy más édesített szirupokkal.

A MeliBio méze két kulcsfontosságú lépés során készül. Először is, a gyümölcscukrot és a glükózt olyan gyümölcsökből és zöldségekből nyerik ki, amiket a méhek is látogatnak − például hibiszkusz, tökvirág és olajfalevél −, majd ezeket kombinálják cukros sziruppal. Végül íztesztelőkkel, mézsommelierekkel tesztelik a terméket.

Gyakori állítás, hogy a házi méz fokozott immunitást biztosít, mivel ugyanazt a helyi flórát fogyasztjuk általa, amit a méhek. A MeliBio méze ugyanolyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a hagyományos méz. Amellett, hogy vegán, nem tartalmaz Clostridium baktériumot, ezért kismamák és a csecsemők is fogyaszthatják.

vir\u00e1got porz\u00f3 m\u00e9hek

Fotó: Shutterstock

A szakértők úgy látják, hogy a méh nélküli méz – bármennyire is úgy néz ki és olyan az íze, mint eredetijének – nem fogja gyökeresen megváltoztatni a méhektől való függőségünket.

A termények beporzásához szükségünk van a mézelő méhekre, és ezek továbbra is mézet fognak készíteni. A vadon élő méheknek szükségük van a segítségünkre, de erre nem a laboratóriumból származó méz a megoldás.

A figyelmetekbe ajánljuk