honeybee perched on purple flower in close up photography during daytime

A legnagyobb méztermelő méhfajta állítja elő és őrült méznek becézik.


Nepál és Törökország hegyeiben a méhek úgynevezett őrült mézet termelnek, aminek hallucinogén hatása van. Pontosabban kis dózisban eufóriát és ellazultságot okoz, nagyobb dózisban viszont hallucinációt, esetlegesen hányást, fejfájást, eszméletvesztést és ritka esetekben halált. Régóta használják rekreációs, gyógyászati és egyéb célokra a helyiek.

Na de mégis mitől lesz kábítószer a mézből. Az Apis laboriosa nevű legnagyobb méztermelő méhfaj állítja elő, ugyanakkor nem ők igazán a kulcs, hanem amivel táplálkoznak. Ugyanis őrült méz ott keletkezik a leggyakrabban, ahol a legtöbb havasszépe terem. A méhek pedig ebből táplálkozva annak hatásait aztán továbbörökítik a mézbe, ami vörösebb és keserűbb lesz tőle a sima verziónál.

Ugyanakkor ha esetleg ilyenre bukkannánk, inkább nem ajánljuk a fogyasztását, ugyanis ha túlságosan koncentrált a havasszépéből a mézbe kerülő hallucinogén anyag, akkor az nagyon leviszi a vérkeringést és lelassítja a szívverésünket. A személyes beszámolók alapján se érdemes kipróbálni, könnyen megmérgezhetjük vele magunkat ugyanis, akadt, aki életveszélyre utaló tüneteket tapasztalt. Akadnak országok, ahol be is tiltották.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk