méh méhecske

A klímaváltozás eldeformálja a méheket

Egy új tanulmány szerint a méhszárnyak csipkésebbek és aszimmetrikusabbak lesznek a klímaváltozás hatására.


Az Egyesült Királyságból származó méhpéldányok vizsgálata során a kutatók megfigyelték, hogy a méhek negatívan reagálnak fejlődésük során, amikor melegebb és párásabb az időjárás. Két különböző egyetem gyűjtött információkat, és külön tanulmányokat tettek közzé a Journal of Animal Ecology című folyóiratban, amelyekben beszámoltak a riasztó eredményekről.

Az előrejelzések szerint a melegebb és csapadékosabb körülmények nagyobb stressznek teszik ki a poszméheket. Azonban az éghajlatváltozás hatására ez az időjárás egyre gyakoribbá válhat, ami azt jelenti, hogy a méhek nehéz idők elé nézhetnek a 21. században

– mondta Richard Gill, az Imperial College London vezető társszerzője.

A munka számos olyan meglévő kutatásra épül, amely arra utal, hogy a méhek komoly bajban vannak. A nagy méhpopulációk különösen veszélyeztetettek, ami súlyos veszélybe sodorhatja a világ 115 legfontosabb élelmiszernövényének 75 százalékát.

Andres Arce, a Suffolki Egyetem társszerzője elmondta, hogy a projekt célja, hogy pontosan meghatározzák, hogyan reagálnak a méhek az adott éghajlati viszonyokra:

Reméljük, hogy képesek leszünk megjósolni, hogy hol és mikor lesznek a leginkább veszélyeztetettek a poszméhek, és hatékony védelmi intézkedéseket indíthatunk.


(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk