vegán étterem
Az elmúlt években fokozatosan emelkedik a vegán és vegetáriánus éttermek száma világszerte. A növényi alapú éttermekkel foglalkozó HappyCow most több mint 20 év adatait gyűjtötte össze, hogy megállapítsa, hol a legjobb vegánnak lenni.

Két évtized adatai 

Az 1999-ben alapított HappyCow oldal célja, hogy a vegetáriuánus és vegán éttermek könnyedén megtalálhatóak és hozzáférhetőek legyenek.

Oldaluk több mint 50 ezer vegán és vegetáriánus vendéglátóhelyet sorakoztat fel. A HappyCow több mint 180 országból gyűjtötte össze azokat az adatokat, amik segítségével megállapították, hogy mely városok számítanak a vegánok paradicsomának – számolt be a hírről a Vince a vegnews alapján.

Shutterstock

A listánál a HappyCow nem csak a teljesen vegán vállalkozásokat vette figyelembe, hanem a vegetáriánus vendéglátóhelyeket is. Ezenkívül megvizsgálta az egy főre jutó vegán vállalkozások számát és ezek változását.

Egy város vegánbarát jellegének meghatározásához a HappyCow kvalitatív elemzést is végzett. A felmérés elvégzéséhez megkérdezték a cég alkalmazottai és a „Cowmunity” (a weboldal felhasználói) tagjait.

Ez is érdekelhet: A vegán méz tényleg olyan, mint az igaz – de vajon a méheket is megvédi?

Manapság sokkal könnyebb vegán lehetőségeket találni, mint amikor elkezdtem a HappyCow-t. Az elmúlt öt-hét évben exponenciálisan nőtt az ilyen éttermek száma Európa, Észak-Amerika és Ázsia bizonyos területein.”

– mondta a HappyCow alapítója, Eric Brent

A legjobb vegán városok

A lista több váratlan meglepetést is tartalmaz.

A 10. helyen Barcelona áll, ahol az elemzés szerint 74 százalékkal nőtt a veganizmus. A kilencedik helyet Varsó szerezte meg, a lengyel fővárosban a HappyCow szerint a veganizmus lassan népszerűbb, mint a vegetarianizmus.

A nyolcadik helyen Amszterdam, ahol a népszerű Vegan Junk Food Bar is megtalálható, sőt: az elmúlt három évben 78 százalékkal nőtt a növényi alapú ételeket kínáló vállalkozások száma.

A thaiföldi Bangkok 130 vállalkozásával a hetedik helyen áll. A hatodik helyet Los Angeles foglalja el, ahol az elmúlt hat évben megduplázódott a vegán éttermek száma.

Az ötödik helyen szerepel Szingapúr, amit a növényi alapú élelmiszer-technológia központjának is szoktak nevezni. A szigetország 800 vegánbarát vendéglátóhellyel büszkélkedik, amik közül 185 hely 100 százalékban vegán. Az ausztrál Melbourne a negyedik helyet szerezte meg. A város kulturálisan sokszínű lakosságának köszönhetően rendkívül sokféle étterem található itt.

A legjobb három 

170 vegán étteremével New York a harmadik. A gyorsételektől kezdve az előkelőbb fogásokon át, egészen a felsőkategóriás növényi alapú ételekig mindenféle finomság megtalálható a városban

A második helyen Berlin következik, ahol a vegánok száma évek óta csak növekszik. Növényi alapú kebab, ramen és rengeteg ázsiai étterem közül is lehet választani.

2022-ben a brit főváros, London szerezte meg az első helyet a HappyCow listáján. A döntést azzal indokolták, hogy idén már több mint 200 teljesen vegán étterem üzlet nyílt a városban.

A teljes lista 


  1. London
  2. Berlin
  3. New York
  4. Melbourne
  5. Szingapúr
  6. Los Angeles
  7. Bangkok
  8. Amszterdam
  9. Varsó
  10. Barcelona


A figyelmetekbe ajánljuk