10 dolog, amit tudnod kell a vegán tojásról
Fotó: Hisu lee / Unsplash

A vegánoknak sem kell lemondania többet a tojásról

10 dolog, amit tudnod kell a vegán tojásról

Idén bejárta a világ nagyobbik felét, a hazai sajtó azonban meglepő módon nem kapta fel azt a szenzációs bejelentést, miszerint Franciaországban elkészítették a világ első vegán tojását.

A Paris Ecole de Biologie Industrielle intézet Les Merveillœfs névre keresztelt projektjének (ez egy francia szójáték, a merveilleux csodálatost jelent, az oeufs pedig tojást) terméke megszólalásig hasonlít az igazi tyúktojásokra, a kérdés csupán az, ez az egyezés a tulajdonságoknál is folytatódik-e. A euronews.com ennek járt utána, amikor kikérdezte a két „feltalálót", Philippine Soulères-t és Sheryline Thavisouk-ot.

10 kérés és 10 válasz a vegán tojásról

A vegán tojásnak nem sok köze van a csirkéhez

Fotó: Andriyko Podilnyk / Unsplash

1. Miből készül a vegán tojás, mik az összetevők?

Alapvetően hüvelyes növények terméséből áll össze.

2. Mikortól lesz megvásárolható?

Eredetileg 2020 közepén tervezték a piacra lépést, de a járvány miatt csak most fejeződött be a közösségi finanszírozási kampány. Az újabb céldátum 2021 eleje.

3. Lehet ugyanúgy főzni a vegán tojással (például habot, rántottát, tükörtojást készíteni belőle), mint a tyúktojással?

A Merveillœfs pontosan ugyanúgy használható, mint a tyúktojás, vagyis készülhet belőle omlett, de nyersanyagként is működik főzésnél. Egyetlen hiányossága, hogy nem lehet belőle habot verni, de a fejlesztők ennek kiküszöbölésén is dolgoznak.

4. Miből készül a „héj"?

Még fejlesztés alatt áll, ugyanis az elvárások igen magasak: egy kívül-belül vízhatlan, műanyagmentes, környezetbarát csomagolásra van szükség, amiben ráadásul sokáig eltartható a tojás.

5. Nagy mennyiségben előállítható lesz-e a vegán tojás?

Igen, nagy szériás gyártást szeretnének, hogy mindenhova eljuthasson a termék.

6. Mennyi fehérjét és zsírt tartalmaz a vegán a tojás?

Fehérjéből és zsírból egyaránt 10 százalékkal kevesebb található benne, mint a tyúktojásban.

7. Mennyire gazdag tápanyagban?

Az előző pontban elmondottakon túl kevesebb kalóriát is tartalmaz, viszont található benne étkezési rost.

8. Milyen az íze?

Kicsit kénesebb az íze a tapasztalatok alapján.

9. A tyúktojás melyik tulajdonságát volt a legnehezebb reprodukálni?

A tyúktojást, mint alapanyagot, a sütés-főzés során rengeteg módon használják; ugyanezt elérni a vegán tojás esetében isvalódi kihívás volt.

10. Miért olyan nehéz találni egy helyettesítő terméket, hogy szükség van a vegán tojásra?

A tojás szinte minden ételben előfordul, így nem egyszerű feladat megfelelően sokoldalú helyettesítőt találni.

Less be a kulisszák mögé!


A figyelmetekbe ajánljuk