A Paris Ecole de Biologie Industrielle intézet Les Merveillœfs névre keresztelt projektjének (ez egy francia szójáték, a merveilleux csodálatost jelent, az oeufs pedig tojást) terméke megszólalásig hasonlít az igazi tyúktojásokra, a kérdés csupán az, ez az egyezés a tulajdonságoknál is folytatódik-e. A euronews.com ennek járt utána, amikor kikérdezte a két „feltalálót", Philippine Soulères-t és Sheryline Thavisouk-ot.
10 kérés és 10 válasz a vegán tojásról
A vegán tojásnak nem sok köze van a csirkéhez
Fotó: Andriyko Podilnyk / Unsplash
1. Miből készül a vegán tojás, mik az összetevők?
Alapvetően hüvelyes növények terméséből áll össze.
2. Mikortól lesz megvásárolható?
Eredetileg 2020 közepén tervezték a piacra lépést, de a járvány miatt csak most fejeződött be a közösségi finanszírozási kampány. Az újabb céldátum 2021 eleje.
3. Lehet ugyanúgy főzni a vegán tojással (például habot, rántottát, tükörtojást készíteni belőle), mint a tyúktojással?
A Merveillœfs pontosan ugyanúgy használható, mint a tyúktojás, vagyis készülhet belőle omlett, de nyersanyagként is működik főzésnél. Egyetlen hiányossága, hogy nem lehet belőle habot verni, de a fejlesztők ennek kiküszöbölésén is dolgoznak.
4. Miből készül a „héj"?
Még fejlesztés alatt áll, ugyanis az elvárások igen magasak: egy kívül-belül vízhatlan, műanyagmentes, környezetbarát csomagolásra van szükség, amiben ráadásul sokáig eltartható a tojás.
5. Nagy mennyiségben előállítható lesz-e a vegán tojás?
Igen, nagy szériás gyártást szeretnének, hogy mindenhova eljuthasson a termék.
6. Mennyi fehérjét és zsírt tartalmaz a vegán a tojás?
Fehérjéből és zsírból egyaránt 10 százalékkal kevesebb található benne, mint a tyúktojásban.
7. Mennyire gazdag tápanyagban?
Az előző pontban elmondottakon túl kevesebb kalóriát is tartalmaz, viszont található benne étkezési rost.
8. Milyen az íze?
Kicsit kénesebb az íze a tapasztalatok alapján.
9. A tyúktojás melyik tulajdonságát volt a legnehezebb reprodukálni?
A tyúktojást, mint alapanyagot, a sütés-főzés során rengeteg módon használják; ugyanezt elérni a vegán tojás esetében isvalódi kihívás volt.
10. Miért olyan nehéz találni egy helyettesítő terméket, hogy szükség van a vegán tojásra?
A tojás szinte minden ételben előfordul, így nem egyszerű feladat megfelelően sokoldalú helyettesítőt találni.