A kevesebb húsfogyasztás jobb a költségvetésednek, a környezetnek és a derekadnak is!
Általános egészség
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a növényi alapú étrend összefüggésbe hozható az elhízás, a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésével, valamint a hosszabb élettartam növekedésével. A zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, tofura, diófélékre és magvakra összpontosító étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, csökkenti a gyulladást és segít a fogyásban is.
A növényi alapú élelmiszerek tele vannak rostokkal, amelyek segítenek jóllakni és tartós energiát adni. Ezek az ételek lassan ürülnek ki a gyomorból, így lassabban emelkedik a vércukorszint és az inzulinszint.
Az inzulinszint kordában tartása fontos a súlygyarapodás megelőzésében, mivel az inzulin egy zsírraktározó hormon, amely a vércukorszintet is csökkenti. Ha a tányérodat teljes értékű, ép gabonafélékkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, diófélékkel és magvakkal töltöd meg, az nem okoz inzulinszint-emelkedést, így az ételt üzemanyagként tudod felhasználni, nem pedig zsírként elraktározva.
Ez még érdekelhet: Hat tipp, hogyan térj át a növényi alapú étrendre
Bolygó védelme
Ha hetente egyszer lemondasz a húsról, az a Földanyának is jót tesz. Az állattartás vízigénye lényegesen nagyobb, mint a terményeké és a gabonaféléké. Körülbelül 70 hektoliter vízre van szükség egy kiló marhahús előállításához, míg egy kiló zöldség előállításához csupán 1,5 hektoliter.
Ráadásul a hús heti egyszeri lecserélése segít csökkenteni az üvegházhatású gázokat, mivel a hústermelés lényegesen több üvegházhatású gázt – szén-dioxidot, metánt és dinitrogén-oxidot – termel, mint a zöldségek.
De a húsfogyasztás csökkentése redukálja az üzemanyagfüggőséget is. 1 kalória hús előállításához körülbelül 25 kalória fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, ami lényegesen több, mint az 1 kalória gabona előállításához szükséges 2,2 kalória fosszilis tüzelőanyag.
Pénztárcabarát
Ha hetente egyszer elhagyod a húst, nemcsak az egészséged javul, de a pénztárcád is vastagabb marad. A húsmentes ételek lényegesen olcsóbbak, mint az állati fehérjetermékek. Bár egyes bio- és különleges zöldségek és gabonafélék drágák lehetnek, általában kevesebbe kerülnek, mint ugyanannyi hús. Ráadásul számos tanulmány, amely összehasonlítja a vegetáriánusok és a húsevők egészségügyi költségeit, azt mutatja, hogy a növényi alapú étrendet követőknél alacsonyabb a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák aránya.
Ez még érdekelhet: 10 dolog, amit tudnod kell a vegán tojásról
Fogyás
Ha szeretnél leadni néhány kilót, a heti egyszeri húsról való lemondás megfelelő táplálkozási változtatás lehet. Mindez a tartós fogyást elősegítő tápanyagok jobb egyensúlyának megtalálása érdekében. Ha több növényi eredetű ételt fogyasztasz, és ezeket a megfelelő mennyiségű fehérjével és egészséges zsírral egyensúlyozod ki, az a biztos fogyás receptje.