zöldség étel

A saját magunk és a Föld egészsége nem elválaszthatatlan.


A növényi alapú étrendre való áttérés meggátolhatja az elhízást, a szív és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulását.

A sikerhez fontos megérteni, hogyan lehet helyesen áttérni a növényi étrendre. Az ipari gazdálkodás katasztrofális hatást gyakorol a bolygóra, és így, ezzel összefüggésben az egészségünkre. Nehéz elkülöníteni a kettőt, mivel szorosan függünk a környezettől túlélésünk szempontjából. Talán nem is véletlen, hogy a mezőgazdasági szakértő, Philip Lymbery apokaliptikus hangot üt meg, mikor a élelmiszer- és a gazdálkodási rendszerekről beszél:

"Minden nap újra és újra megerősítést kapunk arról, hogy az ipari mezőgazdasági gépezet mennyire pusztító, nem hatékony, pazarló, kegyetlen és egészségtelen. Teljesen át kell gondolnunk az élelmiszer- és a gazdálkodási rendszerünket, mielőtt túl késő lenne."
z\u00f6lds\u00e9g \u00e9telek

Unsplash/Louis Hansel @shotsoflouis

A Föld nem erőforrási nem tartanak örökké. Teljes ökoszisztémákat pusztítunk el, hogy táplálkozzunk és fenntartsuk romboló étkezési szokásainkkal. A táplálkozás nem az egyetlen gond. Az erdőirtás egyik fő tettese a pálmaolaj, amelyet széles körben alkalmaznak a bőrápoló termékekben is. Bárhová fordulunk, személyes haszonszerzés céljából tönkre tesszük az ökoszisztémákat és a körülöttünk élő álltafajokat. Ezért fontos, hogy ha nem is teljesen, de részben térjünk át a növényi alapú étkezésre. A változást megélni természetesen nem könnyű, de a következő hat tanács segíthet nekünk.

  • Nyugodtan koszold össze a kezed a konyhában!

A karantén ideje alatt több időt töltöttünk a konyhában, ezt tarsuk is meg, mert ha saját magunk készítjük az ételeinket, az segít a Földnek.

  • Győzd meg magad az előnyökről!

Olvass utána miért jó a zöldség alapú étrend, és alkalmazd egyre többször.

  • Mindig csak egy lépést tegyél meg egyszerre!

Először csak 1-1 vega napot iktass be, csak később tegyél meg nagyobb lépéseket.

  • Olyan ételekkel kezdj, amiket amúgy is szeretsz!

Valószínűleg már most is vannak olyan növényi alapú ételek, amiket amúgy is szeretsz, kezd azokkal.

  • Válassz természetes összetevőket!

Az olyan hozzávalók, amiket nem ismersz (tartósítószerek és társaik) próbáld meg elkerülni.

  • Használd az internet segítségét, de ne csak arra hagyatkozz!

Válogass össze megbízható forrásokat és használd őket minden nap, ha lehet.

További tippekért olvasd el a teljes cikket a thebigthink-en. Mi pedig itt foglalkoztunk korábban a húsmentes étkezéssel.

A figyelmetekbe ajánljuk