Nemrég gyűjtöttünk össze olyan európai húsvéti piacokat, ahová pár óra alatt is eljuthatunk kocsival, és remek finomságokat próbálhatunk ki, de ha te otthon, nagy családi körben töltöd az ünnepeket és esetleg egy közös sütés is a programok között szerepel, nem árt, ha van egy-két recept a tarsolyodban.
Bár a foszlós kalács és a hagyományos tojásos fogások előbb jutnak eszünkbe, ha húsvéti ételekről van szó, a kísérletezőbb kedvű hobbicukrászoknak érdemes megismerkedniük a répatorta elkészítésével, hiszen ez a desszert is egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak külföldön, de itthon is. Lássuk is a Drive oldalán olvasható receptet, amely garantáltan felkerül majd kedvenc ételeink listájára, és előszeretettel fogyaszthatjuk – nem csak húsvét alkalmából!
Összetevők a tortához
- 260 g pekándió
- 300 g barna cukor
- 100 g cukor
- 310 g liszt
- 240 ml növényi olaj
- 4 nagyobb tojás
- 180 g (cukormentes) almaszósz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
- 1 nagyobb csipet őrölt szegfűszeg
- 260 g reszelt sárgarépa (kb. 4 nagyobb répa)
Összetevők a mázhoz
- 450 g (zsíros) krémsajt
- 110 g sótlan vaj
- 450 g porcukor
- 1,5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Ezt is olvasd el! Édes tészta citrommal és szerecsendióval - mindenki imádni fogja az olaszok húsvéti kalácsát
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd egy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral. A felaprózott pekándiót oszlassuk el rajta, és kb. 8 perc alatt süssük meg.
- Ezután tekerjük fel a sütőt 180 Celsius-fokra, és zsírozzunk ki egy nagyobb tepsit. Miután ezt is kibéleltük sütőpapírral, magát a sütőpapírt is zsírozzuk ki. Ha kerek formát szeretnénk, használjunk két, nagyjából 22 centiméter átmérőjű tortaformát – ezeket a végén egymásra rakjuk, így nem kell teljesen feltölteni őket.
- Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, a cukrot, az olajat, a tojásokat, az almaszószt és a vaníliakivonatot, egy másikban pedig a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Öntsük hozzá az első tál tartalmát a másodikhoz, és addig dolgozzuk, amíg az egész össze nem áll. Ezután jöhet hozzá a reszelt répa és a kihűlt pekándió fele is.
- Öntsük bele a keveréket a tepsibe, majd nagyjából 35-40 percig hagyjuk a sütőben.
Figyelmedbe ajánljuk! Könnyen elkészíthető fogás húsvétra: sonkás pite recept
- A máz elkészítése előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a torta eléggé kihűlt-e. Egy nagyobb tálban verjük simára a krémsajtot és a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliakivonatot és a sót. Az állagnak sűrűnek és krémesnek kell lennie.
- Végezetül állítsuk össze a tortát tetszőlegesen kettő vagy három szintűvé. A rétegek tetejére kenjünk a mázból, de fontos, hogy a torta csúcsára is hagyjunk belőle. Az elkészült torta tetejébe tűzdeljük bele a maradék pekándiót.