A ragadós, karamellás-datolyás édességet hazánkban még mindig nagyon kevesen ismerik, pedig, ha egyszer elkészíted, garantáltan a kedvenc desszerteddé válik majd! Mutatjuk a brit sticky toffee pudding receptjét.
A klasszikus brit desszertet állítólag egy északnyugat-angliai kocsmában készítették el először, azóta pedig az egész országban, sőt Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerűvé vált. Egy nedves, foszlós piskótáról van szó, amit barna cukorral és datolyával is édesítenek, ráadásul rengeteg vajkaramellával is leöntik, majd tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalják.
Hozzávalók:
A karamellás szószhoz:
- 150 g barna cukor
- 6 evőkanál sótlan vaj
- 100 ml kukoricaszirup
- 400 ml tejszín
A piskótához:
- 130 g magozott datolya
- 120 ml víz
- 90 g liszt
- Fél teáskanál sütőpor
- Negyed teáskanál szódabikarbóna
- egy csipetnyi só
- 100 g barna cukor
- 3 evőkanál sótlan vaj, kissé megolvasztva
- 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- Fél teáskanál vaníliakivonat
- Vaníliafagylalt vagy enyhén cukrozott tejszínhab a tálaláshoz
A brit sticky toffee pudding (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Ezt is készítsd el! Nincs hűsítő koktél mézszirup nélkül – recept!
Így készül:
Karamellszósz:
- Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a barna cukrot, a vajat, a kukoricaszirupot és a tejszín felét. Forraljuk fel közepes hőmérsékleten, és gyakori keverés mellett kb. 5 percig főzzük
- Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és gyakori keverés mellett főzzük, amíg sűrű, barna színű karamell alakul ki, kb. 30-35 percig.
- Óvatosan keverjük bele a maradék tejszínt, és főzzük közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, amíg teljesen össze nem áll, kb. 2 percig. A karamellát egy szitán keresztül szűrjük át egy tálba.
Piskóta:
- A datolyát főzzük forró vízben egy kis serpenyőben, alacsony hőmérsékleten. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a víz majdnem felszívódik, és a datolya megpuhul, kb. 6-8 percig.
- Tegyük át a datolyát és a folyadékot egy konyhai robotgépbe, és pürésítsük majdnem simára, 2-3 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vékonyan vajazzunk ki 6 kosárkásformát, majd helyezzük őket a sütőlapra.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy kis tálban.
- A barna cukrot és a vajat közepes tálban, elektromos keverővel 4-5 perc alatt keverjük világosra és habosra. Verjük bele a tojást és a vaníliát, majd keverjük bele a datolyapürét.
- Alacsony sebességen forgassuk bele a lisztes keveréket, kb. 15-30 másodperc alatt.
- Az így kapott tésztát egyenletesen osszuk szét az előkészített formák között, majd mindegyiknek simítsuk el a tetejét.
- Süssük a süteményeket kb. 20-25 percig, amíg a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőlük. Ezután vegyük ki őket a formákból, és hagyjuk kissé kihűlni egy rácson, kb. 10 percig. Hagyjuk bekapcsolva a sütőt.
- Vágjuk félbe a piskótákat, majd töröljük ki a formákat, és kanalazzunk mindegyikbe 1 evőkanál karamellaszószt. Tegyük vissza a sütemények alsó rétegét a vágott felükkel felfelé a formákba.
- Kanalazzunk még egy evőkanál szószt a félbevágott piskótákra, majd tegyük vissza rájuk a másik felüket. Folyassunk rájuk még egy kis karamellát, majd dobjuk vissza őket a sütőbe, és süssük további 10-15 percig.
- Hagyjuk őket 5 percig hűlni, majd fordítva helyezzük őket a tányérra. Melegítsük újra a maradék karamellaszószt, és kanalazzunk belőle a süteményekre. Ezután azonnal tálaljuk az édességet vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.
Forrás: Food & Wine