sticky toffee pudding
Fotó: Shutterstock

A brit kocsmák kedvenc desszertjét otthon is összedobhatod – így készül a sticky toffee pudding

A ragadós, karamellás-datolyás édességet hazánkban még mindig nagyon kevesen ismerik, pedig, ha egyszer elkészíted, garantáltan a kedvenc desszerteddé válik majd! Mutatjuk a brit sticky toffee pudding receptjét.


A klasszikus brit desszertet állítólag egy északnyugat-angliai kocsmában készítették el először, azóta pedig az egész országban, sőt Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerűvé vált. Egy nedves, foszlós piskótáról van szó, amit barna cukorral és datolyával is édesítenek, ráadásul rengeteg vajkaramellával is leöntik, majd tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalják.

Hozzávalók:

A karamellás szószhoz:

  • 150 g barna cukor
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 100 ml kukoricaszirup
  • 400 ml tejszín

A piskótához:

  • 130 g magozott datolya
  • 120 ml víz
  • 90 g liszt
  • Fél teáskanál sütőpor
  • Negyed teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipetnyi só
  • 100 g barna cukor
  • 3 evőkanál sótlan vaj, kissé megolvasztva
  • 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • Fél teáskanál vaníliakivonat
  • Vaníliafagylalt vagy enyhén cukrozott tejszínhab a tálaláshoz
a brit sticky toffee pudding

A brit sticky toffee pudding (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Ezt is készítsd el! Nincs hűsítő koktél mézszirup nélkül – recept!

Így készül:

Karamellszósz:

  1. Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a barna cukrot, a vajat, a kukoricaszirupot és a tejszín felét. Forraljuk fel közepes hőmérsékleten, és gyakori keverés mellett kb. 5 percig főzzük
  2. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és gyakori keverés mellett főzzük, amíg sűrű, barna színű karamell alakul ki, kb. 30-35 percig.
  3. Óvatosan keverjük bele a maradék tejszínt, és főzzük közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, amíg teljesen össze nem áll, kb. 2 percig. A karamellát egy szitán keresztül szűrjük át egy tálba.

Piskóta:

  1. A datolyát főzzük forró vízben egy kis serpenyőben, alacsony hőmérsékleten. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a víz majdnem felszívódik, és a datolya megpuhul, kb. 6-8 percig.
  2. Tegyük át a datolyát és a folyadékot egy konyhai robotgépbe, és pürésítsük majdnem simára, 2-3 percig.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vékonyan vajazzunk ki 6 kosárkásformát, majd helyezzük őket a sütőlapra.
  4. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy kis tálban.
  5. A barna cukrot és a vajat közepes tálban, elektromos keverővel 4-5 perc alatt keverjük világosra és habosra. Verjük bele a tojást és a vaníliát, majd keverjük bele a datolyapürét.
  6. Alacsony sebességen forgassuk bele a lisztes keveréket, kb. 15-30 másodperc alatt.
  7. Az így kapott tésztát egyenletesen osszuk szét az előkészített formák között, majd mindegyiknek simítsuk el a tetejét.
  8. Süssük a süteményeket kb. 20-25 percig, amíg a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőlük. Ezután vegyük ki őket a formákból, és hagyjuk kissé kihűlni egy rácson, kb. 10 percig. Hagyjuk bekapcsolva a sütőt.
  9. Vágjuk félbe a piskótákat, majd töröljük ki a formákat, és kanalazzunk mindegyikbe 1 evőkanál karamellaszószt. Tegyük vissza a sütemények alsó rétegét a vágott felükkel felfelé a formákba.
  10. Kanalazzunk még egy evőkanál szószt a félbevágott piskótákra, majd tegyük vissza rájuk a másik felüket. Folyassunk rájuk még egy kis karamellát, majd dobjuk vissza őket a sütőbe, és süssük további 10-15 percig.
  11. Hagyjuk őket 5 percig hűlni, majd fordítva helyezzük őket a tányérra. Melegítsük újra a maradék karamellaszószt, és kanalazzunk belőle a süteményekre. Ezután azonnal tálaljuk az édességet vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.

Forrás: Food & Wine

A figyelmetekbe ajánljuk