A teljes értékű reggeli elengedhetetlen eleme a napkezdésnek, ha azonban pár órával később is bedobnánk valami egészséges nasit, a sütés nélküli granola szelet kiváló választás, nem mellesleg pofonegyszerű elkészíteni. Recept.
- 1 csésze csomagolt datolya
- 1/4 csésze juharszirup vagy vagy méz
- 1/4 csésze krémes mogyoróvaj vagy mandulavaj
- 1 csésze pörkölt, sótlan mandula
- 1 1/2 csésze darált zab
- csokoládéforgács, aszalt gyümölcs, dió, banánforgács
Ez is érdekelhet: Nem a kávé az egyetlen dolog reggel, amitől felpörögsz
Olvasd el ezt is! Íme, néhány alacsony szénhidráttartalmú gabonaféle
Elkészítése:
A datolyát konyhai robotgépben addig dolgozzuk, amíg apró darabkák nem lesznek. „Tésztaszerű" állagúnak kell lennie. Pirítsuk meg a zabot (és a mandulát, ha nyers) 175 fokon sütőben 10-15 percig, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ezután tegyük a zabot, a mandulát és a datolyát egy nagy keverőtálba, majd tegyük félre.
Melegítsük fel a juharszirupot (vagy mézet) és a mogyoróvajat egy kis lábasban, alacsony hőfokon. Keverjük össze, ezt követően öntsük a zabkeverékre, majd adjuk hozzá a datolyát is. Miután alaposan összekevertük, tegyük át egy 8×8 hüvelykes sütőedénybe vagy más, műanyag fóliával vagy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.
Nyomkodjuk le erősen, amíg egyenletesen lapos nem lesz. Fedjük le, és hagyjuk 15-20 percig a hűtőben vagy a fagyasztóban megszilárdulni. Vegyük ki a rudakat a tepsiből, és vágjuk fel 10 egyenletes rúdra. Légmentesen záródó edényben akár több napig is eláll.