matchás mochi
Fotó: Shutterstock

Otthon is könnyen elkészítheted a zöld teás mochit, az egyik legnépszerűbb japán édességet

A mochi több mint ezer éve kedvelt édesség Japánban egy különleges, nyúlós, rizslisztből készült nyalánkság, aminek rengeteg változata van. Az angolul gyakran édesnek vagy ragadósnak nevezett rizslisztet addig kell főzni, amíg szilárd és nyúlós nem lesz. A mochi egyszerű változata otthon is elkészíthető, és a matchának köszönhetően karakteres zöld színt és izgalmas ízt is kap.


A mochi a mai napig a japán újév egyik hagyományos édessége, melyet bőségesen fogyasztanak az ünnepi időszakban. Az egyik különleges típusa a tükör mochi, amit a családok minden év december 28-án az oltárra helyeznek ki. Számos fajtája közül kiemelkedik még a kagami mochi, ami két egymásra helyezett gömb alakú mochiból áll, és ezeknek a tetejét naranccsal díszítik.

Mi most egy könnyedén elkészíthető, matchás verziót mutatunk, ami a zöld teának köszönhetően egészségesebb és különlegesebb egy átlagos édességnél.

Hozzávalók:

  • 190 g édes rizsliszt
  • 120 g cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 1/2 teáskanál matcha (porrá őrölt, hagyományos japán zöld tea)
  • 240 g víz
  • 200 g kókusztej
  • 3/4 teáskanál vaníliakivonat
  • kukoricakeményítő

Így készül:

Melegítsük elő a sütőt 135 fokra. Kenjünk ki egy körülbelül 20 cm-es négyzet alakú üvegformát. Egy közepes tálban keverjük össze a rizslisztet, a cukrot, a sütőport és a matchát. Egy másik tálban keverjük össze a vizet, a kókusztejet és a vaníliakivonatot.

match\u00e1s mochi (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Matchás mochi (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára. Öntsük a tésztát a tepsibe, szorosan fedjük le fóliával, és süssük 60-80 percig, amíg a teteje meg nem szilárdul. Vegyük le a fóliát, hagyjuk kihűlni, majd fedjük le újra fóliával és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán át.

Fordítsuk a mochit egy vágódeszkára, és éles késsel vágjuk apró kockákra. Ezeket forgassuk kukoricakeményítőbe, és már fogyaszthatjuk is az édességet.

Forrás: Food and Wine

A figyelmetekbe ajánljuk