édességek
Fotó: Shutterstock

Édes örömök – a világ 5 legnépszerűbb desszertje

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a magyar konyha édességei csodálatos ízvilággal rendelkeznek, de sose árt, ha néha szélesítjük a repertoárt. Ennek érdekében összegyűjtöttünk néhány fantasztikus desszertet a világ minden tájáról, amelyek többsége, bár itthon kevésbé ismert, sok helyen hatalmas népszerűségnek örvend.


5. Gulab Jamun – India

Gulab Jamun

Fotó: Shutterstock

Egy étel biztosan jelen van minden indiai eseményen, ez pedig nem más, mint a Gulab Jamun. A khojából, azaz sűrített tejből, illetve ma már sokszor tejporból készülő, sáfránnyal, zöld kardamommal és rózsavízzel ízesített tésztát olajban sütik ki, kinézetre pedig leginkább a fánkhoz hasonlít.

Mint minden egyéb indiai desszert, ez is rendkívül cukros és fűszeres ízvilágú. Az azonban biztos, ha egyszer megkóstoljuk, újra és újra eszünkbe jut majd.

4. Nanaimo szelet – Kanada

Nanaimo szelet

Fotó: Shutterstock

Nanaimo egy közel 100 ezer fős település a Vancouver-sziget partján. Ez az a város, amelyről Kanada kedvenc édessége is megkapta a nevét. A három szintből összeálló torta legalsó emeletén kekszes-diós-kókuszos réteg található, a közepére egy krémes máz, míg a tetejére dermesztett csokoládé kerül.

A konyhában kevésbé jártasoknak is szimpatikus lesz ez a desszert, hiszen nem igényel sütést.

Ezt is olvasd el! A világ legöregebb desszertje

3. Almás pite – USA

alm\u00e1s pite

Fotó: Shutterstock

Mivel az alma a világ legtöbb részén megterem, kiváló alapanyag is, amelyből rengetegféle sütemény készül. Ezek közül azonban nem vitás, hogy az amerikai telepesek találmánya, az almás pite az egyik legtökéletesebb.

A belül omlós, fahéjas-szerecsendiós-almás töltelékkel, kívül pedig ropogósra sült héjjal készült desszertet tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, de akár cheddar sajttal is fogyasztják.

2. Mocsi – Japán

mochi

Fotó: Shutterstock

A ragadós rizsből készült nassolnivaló Japán egyik legtradicionálisabb desszertje, amelyet régen még csak újévkor, manapság viszont már egész évben fogyasztanak. Az alapanyagot mozsárban összetörik, majd péppé dolgozzák.

Hogy a finomságot még tökéletesebbé tegyék, a mocsit különböző gyümölcsökkel töltik meg, sőt még egy gombóc fagylaltot is szokás tálalni mellé.

Ez is érdekelhet! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából

1. Créme brulée – Franciaország

Cr\u00e9me brul\u00e9e

Fotó: Shutterstock

Ennek az égetett desszertnek az egyszerű titka az, hogy egyszerre krémes és roppanós állagával a legtöbb édesszájú igényeit kielégíti.

A 17. századból származó sütemény alapja egy vaníliakrém, amelyre rákerül egy vékony, ropogós karamellréteg.

Ez utóbbit nevezik créme brulée-nek, amelyért az édes ízek megszállottjai világszerte rajonganak.

Forrás: Floweraura

A figyelmetekbe ajánljuk