Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a magyar konyha édességei csodálatos ízvilággal rendelkeznek, de sose árt, ha néha szélesítjük a repertoárt. Ennek érdekében összegyűjtöttünk néhány fantasztikus desszertet a világ minden tájáról, amelyek többsége, bár itthon kevésbé ismert, sok helyen hatalmas népszerűségnek örvend.
5. Gulab Jamun – India
Fotó: Shutterstock
Egy étel biztosan jelen van minden indiai eseményen, ez pedig nem más, mint a Gulab Jamun. A khojából, azaz sűrített tejből, illetve ma már sokszor tejporból készülő, sáfránnyal, zöld kardamommal és rózsavízzel ízesített tésztát olajban sütik ki, kinézetre pedig leginkább a fánkhoz hasonlít.
Mint minden egyéb indiai desszert, ez is rendkívül cukros és fűszeres ízvilágú. Az azonban biztos, ha egyszer megkóstoljuk, újra és újra eszünkbe jut majd.
4. Nanaimo szelet – Kanada
Fotó: Shutterstock
Nanaimo egy közel 100 ezer fős település a Vancouver-sziget partján. Ez az a város, amelyről Kanada kedvenc édessége is megkapta a nevét. A három szintből összeálló torta legalsó emeletén kekszes-diós-kókuszos réteg található, a közepére egy krémes máz, míg a tetejére dermesztett csokoládé kerül.
A konyhában kevésbé jártasoknak is szimpatikus lesz ez a desszert, hiszen nem igényel sütést.
Ezt is olvasd el! A világ legöregebb desszertje
3. Almás pite – USA
Fotó: Shutterstock
Mivel az alma a világ legtöbb részén megterem, kiváló alapanyag is, amelyből rengetegféle sütemény készül. Ezek közül azonban nem vitás, hogy az amerikai telepesek találmánya, az almás pite az egyik legtökéletesebb.
A belül omlós, fahéjas-szerecsendiós-almás töltelékkel, kívül pedig ropogósra sült héjjal készült desszertet tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, de akár cheddar sajttal is fogyasztják.
2. Mocsi – Japán
Fotó: Shutterstock
A ragadós rizsből készült nassolnivaló Japán egyik legtradicionálisabb desszertje, amelyet régen még csak újévkor, manapság viszont már egész évben fogyasztanak. Az alapanyagot mozsárban összetörik, majd péppé dolgozzák.
Hogy a finomságot még tökéletesebbé tegyék, a mocsit különböző gyümölcsökkel töltik meg, sőt még egy gombóc fagylaltot is szokás tálalni mellé.
Ez is érdekelhet! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából
1. Créme brulée – Franciaország
Fotó: Shutterstock
Ennek az égetett desszertnek az egyszerű titka az, hogy egyszerre krémes és roppanós állagával a legtöbb édesszájú igényeit kielégíti.
A 17. századból származó sütemény alapja egy vaníliakrém, amelyre rákerül egy vékony, ropogós karamellréteg.
Ez utóbbit nevezik créme brulée-nek, amelyért az édes ízek megszállottjai világszerte rajonganak.
Forrás: Floweraura