Ünnepi édességek egy asztalon
Fotó: Shutterstock

Ahány ország, annyi szokás és ez különösen igaz az ünnepi édességekre is

Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából

A téli hónapok nemcsak a hóesés, a karácsonyi hangulat és készülődés miatt számítanak különlegesnek. Ilyenkor ugyanis előkerülnek azok, a kifejezetten hideg hónapokra tartogatott receptek, amiktől igazán ünnepi hangulatba kerülhetünk. Magyarországon ezek háztartástól függően a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a hókifli és a gesztenyepüré lehetnek, de Európa más országaiban egészen más finomságok kerülnek az asztalra ebben az időszakban.


Panpepato, Olaszország

Panpepato

A panpenato diófélékből, mézből és egy kis lisztből készül

Fotó: Shutterstock

A tradicionális itáliai sütemény eredete a középkorig nyúlik vissza és a neve is innen ered. A panpenato ugyanis borsos kenyeret jelent, mivel évszázadokkal ezelőtt a gazdagság kifejezése miatt borsot is tettek a süteménybe. Ma már ezt az alapanyagot kihagyják belőle, így

az édesség jellemzően mézből, különböző diófélékből, szárított gyümölcsökből, csokoládéból és egy kis lisztből áll.

Még több téli finomság! Pikáns köret a téli hónapokra: így készül a mézben sült sárgarépa

Ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű: mindössze össze kell keverni a hozzávalókat, hogy egy olyan sűrű masszát kapjunk, ami kívül szárazabb, belül puhább, majd 160 fokon kell készre sütni 30-40 perc alatt.

Joulutorttu, Finnország

Joulutorttu

A Joulutorttu különleges formája miatt számít ünnepi fogásnak Finnországban

Fotó: Shutterstock

A finn „karácsonyi torta” a kezdetekben egész Skandinávia területén népszerű volt, de a 19. század fordulójára csak Finnországban maradt igazán népszerű. A torta elnevezés természetesen túlzás, hiszen egy egyszerű, szilvalekvárral töltött leveles tésztáról van szó, a finn otthonokban mégis egy elmaradhatatlan édesség az ünnepek alkalmával.

A süteményt valójában

a formája teszi igazán karácsonyivá, ezt leszámítva egy teljesen hétköznapi süteményről van szó, amit manapság a szilvalekvár mellett más gyümölcsös töltelékkel is gyakran készítenek.

Yule log, Franciaország, Nagy-Britannia

Yule log

A yule log eredete a középkor előtti időkig nyúlik vissza

Fotó: Shutterstock

A magyarul gyakran csak rönktortának nevezett édesség minden idők egyik legrégebbi, ma is ismert süteménye, aminek a története még a középkor előtti időkig nyúlik vissza. A téli napforduló idején összejöttek az emberek és hatalmas lakomákkal ünnepelték meg a nappalok hosszabbodását, aminek elengedhetetlen része volt a yule log.

A piskóta alapú desszert töltelékéhez általában vajat vagy mascarponét, csokoládét és tejszínt használnak, a díszítést pedig csokoládéreszelékkel és kakaóporral fejezik be.

Vasilopita, Görögország

Vasilopita

Az újév alkalmával pénzérmét rejtenek el a vasilopitában

Fotó: Shutterstock

Kevésbé a karácsony, sokkal inkább az új esztendő hagyományos süteménye a vasilopita a görögöknél. A nevét Szent Vazulról kapta, aki a hiedelmek szerint segített a szegénynek visszaszerezni a vagyonukat, épp emiatt az édességbe a mai napig szokás elrejteni egy-egy pénzérmét, ami a szerencsét is szimbolizálja.

Ezt is olvasd el! Ha már unod a forralt bort: így készítsd el a mennyei mézeskalácsos martinit

A torta-jellegű desszert tésztájához a megszokott alapanyagok szükségesek:

liszt, cukor, tojás, sütőpor és egy kis tejszín vagy tej.

Ízesíteni általában narancshéjjal, facsart naranccsal és fahéjjal szokták, az érmét pedig a sütés előtt helyezik a süteménybe, amit december 31-én fogyasztanak el.


A figyelmetekbe ajánljuk