A karácsonyi hangulat egyik elengedhetetlen eleme kétségtelenül a mézeskalács, aminek elkészítése tökéletes program lehet az egész család számára. Ha nemcsak díszíteni szeretünk vele, hanem az ízéért is rajongunk, érdemes kipróbálni ezt az alkoholos finomságot, ami magában hordozza a karácsony ízeit. Mutatjuk, hogy dobjuk össze egyszerűen az ünnepi koktélt.
Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogyan készítsünk pofonegyszerűen mézeskalácsot. Ha valami újdonságra vágyunk és szeretjük az édes ízeket, miért ne hozhatnánk össze egy fenséges, desszertnek is tökéletes martinit, ami a mézeskalács ízeire hajaz? Tipp a készítéshez: annak ellenére, hogy az ital lényege az ízvilág, fontos szempont az esztétika is, éppen ezért figyeljünk arra, hogy a pohár peremét mindenképp fordítsuk fejjel lefelé, és úgy mártsuk bele az összetört mézeskalácsba, semmiképp se szórjuk rá, hiszen azzal könnyen elronthatjuk a látványt.
Fontos megemlíteni, hogy habár az ital a martini fantázianevet kapta, valójában vodkából, krém- és kávélikőrből készül.
Ez is érdekelhet! Forralt bor a tortába? Az ünnepi asztalt legkedveltebb desszertje lesz
Hozzávalók a mézeskalács sziruphoz:
- 2 evőkanálnyi reszelt, friss gyömbér;
- 2 fahéjrúd;
- 4 egész szegfűszeg;
- 3,5 dl víz;
- 150 g kristálycukor.
Hozzávalók a koktélhoz:
- mézeskalács, összetörve;
- jég;
- 2 evőkanál vaníliafagylalt;
- 3 cl Baileys Irish Cream krémlikőr;
- 3 cl vodka;
- 1,5 cl Kahlúa kávélikőr;
- a díszítéshez ízlés szerint tejszínhab, őrölt fahéj és mézeskalács.
Készítsd el ezt is! Különleges maradékmentő körtés desszert, amit pillanatok alatt összedobhatunk
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Az első lépés a mézeskalács szirup elkészítése. Egy lábasba dobjuk bele a reszelt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, majd öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd közepes lángon addig főzzük, amíg nagyjából a felére redukálódik. Adjuk hozzá a cukrot, majd kevergessük addig, míg teljesen elolvad a keverékben. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni. Egy finom szemcséjű szűrőn öntsük át egy kisebb tálba.
- Ha ezzel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint összeállítani a koktélt. Zúzzuk apró darabokra a mézeskalácsokat, majd szórjuk őket egy tányérra. A pohár peremét először mártsuk a szirupba, majd a mézeskalácsba.
- Vegyünk elő egy shakert, töltsük meg jéggel, majd adjuk hozzá a fagylaltot, a Baileys-t, a vodkát, a kávélikőrt és nagyjából 1,5 dl szirupot. Rázzuk fel a shakert jó erősen, hogy jéghidegre hűljön a koktél.
- Végül öntsük ki a pohárba, majd ízlés szerint szórjuk meg tejszínhabbal és fahéjjal, és állítsunk bele egy mézeskalácsembert.