csokoládétorta

A különböző alkoholfajták süteményekben való felhasználása nem újkeletű dolog: találkozhatunk rummal, whiskeyvel és pálinkával is a különböző desszertekben – ilyenekre még a magyar gasztronómiában is van példa bőven –, de a forralt bor már más kérdés. Pedig van olyan édesség, amivel kifejezetten jól működik.


Ha nem is készítettünk, kóstolni már biztos volt alkalmunk a vörösboros csokoládétortát, amely pontosan az, aminek hangzik: a desszert tésztájába vörösbort kell töltenünk, amely egy halványan fűszerezett ízt kölcsönöz az ételnek.

Ha még ennél is ízesebb világra vágyunk, akkor egy kis csavarral könnyedén elérhetjük a kívánt ízvilágot: készítsünk egy egyszerű forralt bort, és használjuk azt, írja a DailyMeal.

Ezt is olvasd el! 5 ünnepi koktél recept a tökéletes karácsonyi hangulat eléréséhez

Az okok

forralt bor

Fotó: Hannah Pemberton/Unsplash

A forralt bor felhasználásával az olyan klasszikus összetevők, mint a szegfűszeg, a fahéj és a szegfűbors – valamint bármilyen extra fűszer, például kardamom, szerecsendió, sőt, akár szárított citrusfélék héja vagy gyömbér – több ízréteggel is gazdagíthatják a tortánkat.

Ez is érdekelhet: Ilyen az igazi alkoholos forró csoki

Minőségi bort válasszunk

A forralt bor esetében az alkohol nagy része a sütés során elpárolog, a fűszerek íze és a bor finom földessége azonban megmarad, és minden falatnál visszaköszön, így nagyon is fontos a minőség. Gondoljunk rá úgy, mint az extra szűz olívaolajra: ha jó alapanyagot öntünk a tésztába, a végeredmény is finomabb lesz!

Ahhoz, hogy otthon egyszerű, finom forralt bort készítsünk, mindössze vörösborra, fahéjrudakra, friss gyömbérre, egy narancsra, egy citromra, szegfűszegre, csillagánizsrúdra és cukorra van szükségünk. A legjobb eredmény érdekében keressünk egy olyan testes vörösbort, amely fűszeres aromákkal bír.

Az árnyaltabb ízekért próbáljuk ki az édesebb ízű szeszezett borokat, például a portóit vagy a vermutot. Ha már készen áll a gőzölgő, fűszeres borral teli üst, tegyünk félre egy keveset, hogy a már bevált csokoládés süteményünk tésztájába is tudjunk tenni belőle a még különlegesebb ízélményért.

Na és milyen torták tésztájába használhatjuk? Akármelyik földesebb, gyümölcsösebb és csokoládésabb desszertnél kiválóan alkalmazható ez a trükk. Persze a receptúra arányai kissé megváltoznak, erre ügyelnünk kell, de ha megfelelően számolunk, akkor az ünnepi asztolról percek alatt fog eltűnni ez a különleges kiegészítővel készült édesség.

A figyelmetekbe ajánljuk