Alma cider

Recept: köröket ver a forralt borra az alig ismert karácsonyi ital

A téli napokon a legtöbben a forralt borhoz nyúlunk, ha valamilyen alkoholos itallal átmelegítenénk magunkat. Azonban nem érdemes leragadni a jól bejáratott receptnél, van más alternatíva is bőven.

Egy 2018-ban készült német felmérés szerint Németországban nagyjából 80 millió liter forralt bor fogy el évente.

A mennyiség túlnyomó részét természetesen a karácsony előtti hetekben fogyasztják az emberek. Az élelmiszer-kiskereskedők becslések szerint 50 millió litert adnak el, ennek felét a szupermarketekben, további 30 millió litert Németország különböző településein, a szabadtéri karácsonyi vásárokon – olvasható a drinktec oldalán.

Magyarországon ugyen nem ekkora mennyiségben fogy az italból, arányaiban hasonló számok lehetnek.

Ugyan itthon is a forralt bor az első számú téli ital, léteznek más alternatívák is. A Vince be is mutatott egy ünnepi receptet, amiről valószínűleg még nem is hallottunk, pedig lehet, jobban ízlene mint a jól ismert forralt bor.

Házi készítésű forralt alma cider

Shutterstock

Hozzávalók

  • 1,5 liter alma cider
  • 60 milliliter juharszirup
  • 2 fahéjrúd
  • 6 egész szegfűszeg
  • 6 egész szegfűbors
  • 1 narancs héja, csíkokra vágva
  • 1 citrom héja, csíkokra vágva

Így készül 

  1. Öntsük az almabort és a juharszirupot egy nagy, rozsdamentes acél edénybe.
  2. Helyezzük a fahéjrudakat, szegfűszeget, szegfűborsot, narancshéjat és citromhéjat egy négyzet alakú sajtkendő közepére.
  3. Hajtsuk fel a sajtkendő oldalait, hogy körbezárja az alapanyagokat.
  4. Kössük össze egy konyhai madzaggal.
  5. Tegyük a fűszercsomagot az alma cideres keverékbe.
  6. Melegítsük a folyadékot közepes tűzön, nagyjából 5-10 percig.
  7. Vegyük le az almabort a tűzről miután felforrt.
  8. Vegyük ki belőle a fűszercsomagot.
  9. Tegyük a forralt alma cidert csészékbe vagy bögrékbe.
  10. Díszítsük mindegyiket egy szál fahéjrúddal, almaszeletekkel esetleg narancsszeletekkel.


A figyelmetekbe ajánljuk