Egy 2018-ban készült német felmérés szerint Németországban nagyjából 80 millió liter forralt bor fogy el évente.
Ez is érdekelhet: Milyen bort rakjunk a forralt borba?
A mennyiség túlnyomó részét természetesen a karácsony előtti hetekben fogyasztják az emberek. Az élelmiszer-kiskereskedők becslések szerint 50 millió litert adnak el, ennek felét a szupermarketekben, további 30 millió litert Németország különböző településein, a szabadtéri karácsonyi vásárokon – olvasható a drinktec oldalán.
Magyarországon ugyen nem ekkora mennyiségben fogy az italból, arányaiban hasonló számok lehetnek.
Ugyan itthon is a forralt bor az első számú téli ital, léteznek más alternatívák is. A Vince be is mutatott egy ünnepi receptet, amiről valószínűleg még nem is hallottunk, pedig lehet, jobban ízlene mint a jól ismert forralt bor.
Házi készítésű forralt alma cider
Hozzávalók
- 1,5 liter alma cider
- 60 milliliter juharszirup
- 2 fahéjrúd
- 6 egész szegfűszeg
- 6 egész szegfűbors
- 1 narancs héja, csíkokra vágva
- 1 citrom héja, csíkokra vágva
Így készül
- Öntsük az almabort és a juharszirupot egy nagy, rozsdamentes acél edénybe.
- Helyezzük a fahéjrudakat, szegfűszeget, szegfűborsot, narancshéjat és citromhéjat egy négyzet alakú sajtkendő közepére.
- Hajtsuk fel a sajtkendő oldalait, hogy körbezárja az alapanyagokat.
- Kössük össze egy konyhai madzaggal.
- Tegyük a fűszercsomagot az alma cideres keverékbe.
- Melegítsük a folyadékot közepes tűzön, nagyjából 5-10 percig.
- Vegyük le az almabort a tűzről miután felforrt.
- Vegyük ki belőle a fűszercsomagot.
- Tegyük a forralt alma cidert csészékbe vagy bögrékbe.
- Díszítsük mindegyiket egy szál fahéjrúddal, almaszeletekkel esetleg narancsszeletekkel.