forralt bor

Napokon belül itt a tél, aminek alapvető tartozéka a forralt bor. A jó recept azonban nem minden: az élményt nagyban meghatározza az alapanyag minősége. Mutatunk pár egyszerű szabályt.


A télen a legtöbben elővesszük azokat a nem feltétlen féltve őrzött palackokat, amiket tisztán, hidegen nem feltéten innánk meg, forralt bornak viszont „jó lehet" – gondolnánk. A Vince viszont mutatott pár elengedhetetlen szabályt, ha tényleg jó forralt bort szürcsölgetnénk.

Ez is érdekelhet: Így készíts egyszerűen narancsos forralt bort a hideg téli estékre! − recept

Általános szabály

Fontos tisztázni, hogy a forralt borhoz is csak minőségi, jó állapotban lévő bort érdemes használni. Hiszen rossz ízű, lejárt, avasodásnak indult fűszereket sem lógatunk a fazékba, akkor a legfontosabb alapanyagnál miért érnénk be kevesebbel.

Mutatjuk, mik azok a tételek, amikből kifejezetten jó forralt bor készül, és mik azok, amiket itt nem érdemes számításba venni.

Borok, amikből jó forralt bor készül

Félédes borok

Azokat a félédes tételeket érdemes alapanyagként felhasználni, amelyeknél a cukortartalom természetes úton keletkezett a borban (ilyenek a késői szüretelésű borok).

A célra mindazonáltal tökéletesen megfelelnek a mustsűrítménnyel kezelt borok is. Ami viszont nem jön szóba:

az a bor, ahol a „zsákos napfény” (értsd: kristálycukor) borult a tartályba. A félédes borok előnye, hogy – az édesszájúság mértékétől függően – akár teljesen lemondhatunk a főzésnél a cukor hozzáadásától.

Gyümölcsös, reduktív borok

A gyümölcsösség nagyon jól áll a forralt bornak, ráadásul ezen aromák egy része átmentődik a forralás után is. A fehérek közül az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, muskotály, a vörösek közül egy frissebb, fiatalabb kadarka, vagy kékfrankos tökéletes választás.

Amikből nem készül jó  forralt bor

Buborékos borok

A buborék forrás közben elszáll, semmi értelme tehát pezsgővel, habzóborral, proseccóval próbálkozni. Minek megvenni a buborékot, hogy aztán ne élvezhessük?

Csúcsborok

Ugyan a minőségi bor a forralt bornál is alapkövetelmény, azért ne essünk át a ló másik oldalára. A cukornak, fűszereknek és a forralásnak hála jelentősen különbözni fog a végeredmény az alapanyagtól. Egy részletgazdag, komplex bort minden bizonnyal azért vásárolunk meg, hogy annak ízeit, aromáit a maguk teljességében élvezhessük. A forralt borban erre esélyünk sem lesz.

Hordóban érlelt borok

A gyümölcsösség nagyon jól áll a forralt bornak. A hordóban érlelt tételekbe ebből eleve kevesebb jut. Ha még ezt is elforralunk, akkor pont az egyik legszerethetőbb tulajdonságától fosztjuk meg a téli italt.

Elöregedett borok

A forralt bor nem az elöregedett, szekrény tetejéről levett borok menedéke. De ne csak romlott tételt ne öntsünk a fazékba, általában kerüljük a nagyon gyenge minőséget.

A figyelmetekbe ajánljuk