egy férfi és egy nő kezei közrefognak egy pohár fahéjas, narancsos forralt bort
Fotó: Shutterstock

Így készíts egyszerűen narancsos forralt bort a hideg téli estékre! − recept

Ahogy beköszönt az ősz és vége a szüreti időszaknak, alig várjuk, hogy elszürcsöljük az év első jó fűszeres, narancsos forralt borát − ami átmelenget kívül-belül.


A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból is − a vörös gyakoribb, de ha még nem ittunk, próbáljuk ki egyszer fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a inkább a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.

Ez is érdekelhet: Ilyen az igazi alkoholos forró csoki

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor készüljünk fel rá, hogy az ízélmény kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Legtöbbször narancsot szokás beletenni pluszban, de mehet a citrom vagy az alma is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, amit tovább ízesíthetünk.

Viszont egy dolgot ne felejtsük el: a rossz borból nem lesz jó bor forralt állapotban.

​Hozzávalók

  • 75 dl bor
  • 1 darab narancs (opcionálisan citrom)
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 ek cukor

Elkészítési idő: 15 perc

Hasonló témában: Íme egy melengető finomság a hideg napokra

Elkészítés:

n\u0151i k\u00e9z tart a kez\u00e9ben egy poh\u00e1r narancsos fah\u00e9jas forralt bort

Fotó: Shutterstock

Karikázzuk fel a narancsot és a citromot. Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, kezdjük el felmelegíteni a bort.

A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Tegyük rá a fedőt, kis lángon főzzük, ha már gyöngyözik a bor, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szabad forrnia, nem akarjuk ugyanis, hogy elpárologjon az alkohol.

Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.

A figyelmetekbe ajánljuk