Ahogy beköszönt az ősz és vége a szüreti időszaknak, alig várjuk, hogy elszürcsöljük az év első jó fűszeres, narancsos forralt borát − ami átmelenget kívül-belül.
A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból is − a vörös gyakoribb, de ha még nem ittunk, próbáljuk ki egyszer fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a inkább a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.
Ez is érdekelhet: Ilyen az igazi alkoholos forró csoki
A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor készüljünk fel rá, hogy az ízélmény kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Legtöbbször narancsot szokás beletenni pluszban, de mehet a citrom vagy az alma is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, amit tovább ízesíthetünk.
Viszont egy dolgot ne felejtsük el: a rossz borból nem lesz jó bor forralt állapotban.
Hozzávalók
- 75 dl bor
- 1 darab narancs (opcionálisan citrom)
- 8 darab szegfűszeg
- 2 darab fahéj
- 2 darab ánizs
- 2 ek cukor
Elkészítési idő: 15 perc
Hasonló témában: Íme egy melengető finomság a hideg napokra
Elkészítés:
Fotó: Shutterstock
Karikázzuk fel a narancsot és a citromot. Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, kezdjük el felmelegíteni a bort.
A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Tegyük rá a fedőt, kis lángon főzzük, ha már gyöngyözik a bor, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szabad forrnia, nem akarjuk ugyanis, hogy elpárologjon az alkohol.
Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.