A decemberi ünnepi készülődés lázában égsz? Akkor ezeket a karácsonyi koktélokat is szeretni fogod.
Nincs univerzális recept arra, hogyan kerüljünk bele a hangulatba, de a decemberi hónap gyakorlatilag arról szól, hogy a karácsonyi ünnepekre készülünk − hideg van, a nap délután négykor nyugszik, így különös jól jönnek az olyan rituálék, melyek a boldog készülődés hangulatába visznek, a fényektől az ajándékokon át a koktélokig. A december azért van, hogy kényeztesd magad. Bár az ünnepi bevásárlás és a családlátogatás nem feltétlenül stresszmentes élmény, de ha a tenyerünkben egy bögre jól elkészített, forralt almabor, máris minden könnyebb.
Kedvenc ünnepi koktéljaink listája tele van régi kedvencekkel. Bemutatunk 5 koktélt, amit érdemes kipróbálni a következő hónapban.
Ha tovább olvasnál: A legfinomabb karácsonyi ital: a tökéletes Amaretto
1. Hot Toddy
A Hot Toddy tökéletes téli ital. Némelyik Hot Toddy olyan, mint a Whiskey Sours (whiskey, citrusfélék, édesítőszer és forró víz), némelyik pedig, mint az Old Fashioned (whiskey, édesítőszer, fűszer és forró víz), de akárhogy is, a Hot Toddy az a „whiskey-s, ami képes bármilyen fizikai vagy érzelmi hideg felmelegítésére". Így készítsd el:
- fél dl whisky
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz/gyömbér
- 1-2 dl forró víz
Forrald fel a vizet. Önts a forró vizet egy bögrébe, hogy előmelegítsd. Egy perc múlva ürítsd ki a vizet, add hozzá a hozzávalókat, töltsd fel forró vízzel, és díszítsd citrom- vagy narancsszelettel, szegfűszeggel és/vagy fahéjrúddal.
2. Pezsgős forró csokoládé
Fotó: Shutterstock
Ez robusztus és tartós ital gyakorlatilag könyörög a testreszabásért – nincs egyetlen módja az elkészítésének. Tölts el egy kis időt a kísérletezéssel! De azért mutatunk egy alapreceptet:
- 2dl tej vagy tejszín
- 45 g. félédes csokoládéforgács
- 1 teáskanál cukor
- fél dl reposado vagy añejo tequila
Melegítsd elő a bögrét egy kis forró vízzel. Tedd az összes hozzávalót (az alkohol kivételével) egy kis lábasba alacsony hőfokon, és keverd össze, vigyázva, hogy a tejet ne forrázd le. Ürítsd ki a forró vizet a bögréből, és add hozzá alkoholt. Ha az összes csokoládé feloldódott, és a hőmérséklete elérte a kívánt értéket (általában körülbelül 150 fokos), öntsd a forró csokoládét a bögrébe, keverd meg, hogy összeálljon, és díszítsd babapillecukorral.
Ez is érdekelhet: Recept: köröket ver a forralt borra az alig ismert karácsonyi ital
3. Mogyorós maláta szaltó
Elsőre furcsának hangozhat, de ha elkészíted, meg fogod tapasztalni, hogy egyáltalán nem furcsa az íze ennek a dekadens finomságnak. A skót whisky testet ad, a tejszín gazdagságot, a mogyoróvaj teszi az egészet művészetté. Így állj neki:
- fél dl whisky
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál egyszerű szirup
- 1 evőkanál mogyoróvaj
- 1 tojás
Tedd az összes hozzávalót egy koktél shakerbe, zárd le szorosan, és jég nélkül rázd össze körülbelül öt másodpercig, hogy a tojás felverődjön és emulgeálódjon. Add hozzá a jeget, és rázd 10-12 másodpercig, szűrd át egy borospohárba, és díszítsd a tetejét frissen reszelt szerecsendióval.
4. Tojáslikőr
Fotó: Shutterstock
A tojáslikőr az egyik legfelháborítóbb finomság. Ha szereted a fagylaltot, szeretni fogod ezt is. Próbáld ki te is az alábbi recept szerint:
- 12 tojássárgája
- fél kg fehér cukor
- 10 dl tej
- 7 dl tejszín
- 3,5 dl érlelt rum
- 3,5 dl konyak
- 2 dl bourbon
- fél teáskanál só
Válaszd szét a tojásokat, tartsd meg a fehérjét, hogy majd máshol felhasználhasd − például egy merengue vagy a Whiskey Sour elkészítéséhez. Mixerrel verd fel a tojássárgákat a cukorral egy nagy keverőtálban, amíg a keverék színe világosabb nem lesz. Tedd a tejtermékeket egy nagy tálba, add hozzá a likőrt és a sót, majd lassan verd bele a tojásos keveréket. Öntsd üvegedénybe vagy palackba, és tárold a hűtőben korlátlan ideig. Tálaláshoz díszítsd frissen reszelt szerecsendióval!
5. Forralt almabor
Már csak az illata miatt is érdemes elkészíteni a családnak vagy a barátoknak. Az édesség és a fűszer tökéletes házassága, amely az ír whiskey-től kap löketet, és amely belülről melegít fel. Készítsd el a helyes módon, az alábbi receptet követve:
- fél dl. ír whisky
- 1 dl forró almabor
- 2 evőkanál cukrozatlan, félig felvert tejszínhab
Öntsd a whiskyt és az almabort egy előmelegített bögrébe, a peremtől alig egy hüvelyknyi helyet hagyva. Óvatosan öntsd rá a félig felvert, cukrozatlan tejszínt, hogy a tetejére rétegződjön. Díszítsd egy csipet őrölt fahéjjal.
Forrás: Robb Report