karácsonyi forralt bor gyümölcsökkel
Fotó: Shutterstock

​5 ünnepi koktél recept a tökéletes karácsonyi hangulat eléréséhez

A decemberi ünnepi készülődés lázában égsz? Akkor ezeket a karácsonyi koktélokat is szeretni fogod.


Nincs univerzális recept arra, hogyan kerüljünk bele a hangulatba, de a decemberi hónap gyakorlatilag arról szól, hogy a karácsonyi ünnepekre készülünk − hideg van, a nap délután négykor nyugszik, így különös jól jönnek az olyan rituálék, melyek a boldog készülődés hangulatába visznek, a fényektől az ajándékokon át a koktélokig. A december azért van, hogy kényeztesd magad. Bár az ünnepi bevásárlás és a családlátogatás nem feltétlenül stresszmentes élmény, de ha a tenyerünkben egy bögre jól elkészített, forralt almabor, máris minden könnyebb.

Kedvenc ünnepi koktéljaink listája tele van régi kedvencekkel. Bemutatunk 5 koktélt, amit érdemes kipróbálni a következő hónapban.

Ha tovább olvasnál: A legfinomabb karácsonyi ital: a tökéletes Amaretto

​1. Hot Toddy

A Hot Toddy tökéletes téli ital. Némelyik Hot Toddy olyan, mint a Whiskey Sours (whiskey, citrusfélék, édesítőszer és forró víz), némelyik pedig, mint az Old Fashioned (whiskey, édesítőszer, fűszer és forró víz), de akárhogy is, a Hot Toddy az a „whiskey-s, ami képes bármilyen fizikai vagy érzelmi hideg felmelegítésére". Így készítsd el:

  • fél dl whisky
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz/gyömbér
  • 1-2 dl forró víz

Forrald fel a vizet. Önts a forró vizet egy bögrébe, hogy előmelegítsd. Egy perc múlva ürítsd ki a vizet, add hozzá a hozzávalókat, töltsd fel forró vízzel, és díszítsd citrom- vagy narancsszelettel, szegfűszeggel és/vagy fahéjrúddal.

​2. Pezsgős forró csokoládé

kar\u00e1csonyi forr\u00f3 csoki fah\u00e9jjal

Fotó: Shutterstock

Ez robusztus és tartós ital gyakorlatilag könyörög a testreszabásért – nincs egyetlen módja az elkészítésének. Tölts el egy kis időt a kísérletezéssel! De azért mutatunk egy alapreceptet:

  • 2dl tej vagy tejszín
  • 45 g. félédes csokoládéforgács
  • 1 teáskanál cukor
  • fél dl reposado vagy añejo tequila

Melegítsd elő a bögrét egy kis forró vízzel. Tedd az összes hozzávalót (az alkohol kivételével) egy kis lábasba alacsony hőfokon, és keverd össze, vigyázva, hogy a tejet ne forrázd le. Ürítsd ki a forró vizet a bögréből, és add hozzá alkoholt. Ha az összes csokoládé feloldódott, és a hőmérséklete elérte a kívánt értéket (általában körülbelül 150 fokos), öntsd a forró csokoládét a bögrébe, keverd meg, hogy összeálljon, és díszítsd babapillecukorral.

Ez is érdekelhet: Recept: köröket ver a forralt borra az alig ismert karácsonyi ital

​3. Mogyorós maláta szaltó

Elsőre furcsának hangozhat, de ha elkészíted, meg fogod tapasztalni, hogy egyáltalán nem furcsa az íze ennek a dekadens finomságnak. A skót whisky testet ad, a tejszín gazdagságot, a mogyoróvaj teszi az egészet művészetté. Így állj neki:

  • fél dl whisky
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál egyszerű szirup
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 tojás

Tedd az összes hozzávalót egy koktél shakerbe, zárd le szorosan, és jég nélkül rázd össze körülbelül öt másodpercig, hogy a tojás felverődjön és emulgeálódjon. Add hozzá a jeget, és rázd 10-12 másodpercig, szűrd át egy borospohárba, és díszítsd a tetejét frissen reszelt szerecsendióval.

​4. Tojáslikőr

toj\u00e1slik\u0151r

Fotó: Shutterstock

A tojáslikőr az egyik legfelháborítóbb finomság. Ha szereted a fagylaltot, szeretni fogod ezt is. Próbáld ki te is az alábbi recept szerint:

  • 12 tojássárgája
  • fél kg fehér cukor
  • 10 dl tej
  • 7 dl tejszín
  • 3,5 dl érlelt rum
  • 3,5 dl konyak
  • 2 dl bourbon
  • fél teáskanál só

Válaszd szét a tojásokat, tartsd meg a fehérjét, hogy majd máshol felhasználhasd − például egy merengue vagy a Whiskey Sour elkészítéséhez. Mixerrel verd fel a tojássárgákat a cukorral egy nagy keverőtálban, amíg a keverék színe világosabb nem lesz. Tedd a tejtermékeket egy nagy tálba, add hozzá a likőrt és a sót, majd lassan verd bele a tojásos keveréket. Öntsd üvegedénybe vagy palackba, és tárold a hűtőben korlátlan ideig. Tálaláshoz díszítsd frissen reszelt szerecsendióval!

5. Forralt almabor

Már csak az illata miatt is érdemes elkészíteni a családnak vagy a barátoknak. Az édesség és a fűszer tökéletes házassága, amely az ír whiskey-től kap löketet, és amely belülről melegít fel. Készítsd el a helyes módon, az alábbi receptet követve:

  • fél dl. ír whisky
  • 1 dl forró almabor
  • 2 evőkanál cukrozatlan, félig felvert tejszínhab

Öntsd a whiskyt és az almabort egy előmelegített bögrébe, a peremtől alig egy hüvelyknyi helyet hagyva. Óvatosan öntsd rá a félig felvert, cukrozatlan tejszínt, hogy a tetejére rétegződjön. Díszítsd egy csipet őrölt fahéjjal.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk