Az Amaretto Sour koktél az 1970-es években élte fénykorát, de a mai napig sokak kedvencének számít ez a kellemesen savanyú ital. Az alábbi cikkben egy neves szakértő útmutatásai alapján mutatunk be egy szuper amaretto-receptet.
Jeffrey Morgenthaler, díjnyertes bártender és szerző felturbózta a klasszikus italt friss citromlével és cukorsziruppal annak érdekében, hogy kihangsúlyozza a koktél savanyúságát és tompítsa valamelyest az édességét. Mi az ő útmutatását vettük alapul ehhez a recepthez, beleértve a bourbon hozzáadását, hogy az italnak keserédes agrodolce attitűdöt kölcsönözzünk.
Miből készül az Amaretto?
Az amaretto egy körülbelül 20 százalékos alkoholtartalmú likőr, aminek diós íze van, amely a következőkből származhat:
- Keserű mandula;
- Édes mandula;
- Sárgabarackmag;
- Barackmag
Összetevők
- Fél darab közepes méretű citrom;
- 4,5 cl amaretto likőr;
- 3 cl bourbon;
- 4,5 cl tojásfehérje (vagy 1 nagy tojásfehérje 1/2 része, ez az összetevő egyébként nem kötelező);
- 2 teáskanál cukorszirup;
- Jég;
- Narancsszelet és maraschino cseresznye, a díszítéshez
Útmutató
- Facsarj össze egy fél darab közepes méretű citromot addig, amíg 3 cl citromlevet nem kapsz. Ezt egy koktél shakerben keverd össze 4,5 cl amaretto likőrrel, 3 cl bourbonnal, 3 cl tojásfehérjével és 2 teáskanál cukorsziruppal. Botmixerrel 10-15 másodperc alatt készíts sűrű, habos keveréket. (Hagyd ki a turmixolást, ha nem használsz tojásfehérjét.);
- Tegyél jeget a koktélmixerbe. Zárd le a shakert, és addig rázd, amíg az üveg külseje fagyos érzetű nem lesz;
- A koktélt öntsd át egy jéggel töltött Old-Fashioned pohárba. Az italt ezután díszítsd narancsszelettel és maraschino cseresznyével.
Forrás: Kitchn