mandulás-körtés torta
Fotó: Shutterstock

Különleges maradékmentő körtés desszert, amit pillanatok alatt összedobhatunk

Az őszi hónapokban érdemes minél több körtét fogyasztani, hiszen amellett, hogy vitaminban gazdag, elképesztően édes és zamatos. Egy korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogyan készítsük el a tökéletes karamellizált körtét, ám abban az esetben, ha nem nem tudunk mit kezdeni a megmaradt felesleggel, készítsük el az egyszerű, ám mennyei mandulás-körtés süteményt, mely az egész család kedvence lesz.


A süteményhez nem kell túl sok összetevő, az egyik legizgalmasabb alapanyag, amit a mandulával és a körtével párosítva fantasztikus ízharmóniát alkot, nem más, mint a kardamom.

A fűszer édeskésen csípős aromával rendelkezik, melynek utóíze főként citrom és bergamot keverékére emlékeztet. Legtöbbször téli hónapokban, például forralt bor vagy mézeskalács készítésekor alkalmazzák, így az íze és markáns illata is ismerős lehet. A keleti konyhában fontos fűszernek számít, a kávé és tea ízesítésére szolgál.

Immunerősítő, reggeli koktélok! 5 vitaminokban gazdag smoothie az őszi reggelekre

Hozzávalók:

  • 3 db Vilmos körte;
  • 150 g magas zsírtartalmú vaj;
  • 115 g cukor;
  • 3 db tojás;
  • 1 evőkanál vaníliakivonat;
  • 1 teáskanál őrölt kardamom;
  • 50 g őrölt mandula;
  • 1 db citrom;
  • 1 evőkanál tej (ha nem elég, lehet több is);
  • 160 g liszt;
  • 1 teáskanál sütőpor.

Így készítsük el:

mandul\u00e1s-k\u00f6rt\u00e9s torta

Fotó: Shutterstock

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 170 fokra, majd vegyünk elő egy tortaformát és béleljük ki sütőpapírral. Ezután melegítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot, a kardamomot. Reszeljük hozzá a citrom héját, majd facsarjuk ki a levét. Alaposan keverjük össze, hogy egynemű masszává váljon.

Lassan, kavargatás mellett adjuk hozzá a lisztet, az őrölt mandulát, a tejet és a sütőport. Kevergessük addig, míg összeáll a tészta. Ha túl sűrű, lazítsuk fel egy kevés tejjel, ha pedig túl laza, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Öntsük a tésztát a tortaformába. Mossuk meg a 3 darab körtét, majd ízlés szerint két opció közül választhatunk: vagy vékonyan felszeleteljük és elhelyezzük a körtecikkeket tészta tetején, vagy pedig kisebb kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába.

Végül nincs más dolgunk, csak betenni a sütőbe. Nagyjából 60-70 perc alatt elkészül. Körülbelül háromnegyed óra elteltével takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. Miután megsült, hagyjuk 20 percig a tortaformában, hogy kihűljön. Tálaljuk vaníliafagylalttal, de megszórhatjuk a tetejét porcukorral, de akár szeletelt mandulával is.

(Forrás: Chef's Pencil)


A figyelmetekbe ajánljuk