mézeskalács
Fotó: Shutterstock

Ennél egyszerűbb mézeskalács receptet keresve sem találunk

Sokan már a hideg időjárástól karácsonyi hangulatba kerülnek, ám az is előfordul, hogy valamilyen tematikus program szükséges ahhoz, hogy igazán átszellemüljünk. A mézeskalács sütése ebben az esetben tökéletes elfoglaltság, amit akár barátokkal, akár a családdal együtt is élvezhetünk. Mutatunk egy receptet, amivel egyszerűen megalkothatjuk a finom süteményt.

A mézeskalács készítése olyan, mint a legtöbb dolog a karácsonyi időszakban:

ahány ház, annyi szokás.

Ha azonban eddig még nem készítettünk vagy mindig előrecsomagolt verziót sütöttünk, érdemes legalább egyszer kipróbálni. A receptben felsorolunk egy különleges hozzávalót, amitől igazán tökéletes lesz a süti, ez pedig nem más, mint az aranyszirup. A külföldön népszerű cukros szirup lényege, hogy a hagyományosnál sűrűbb, mézes állagú, aranyló színét pedig a karamellizálásnak köszönheti. Ha nem szeretnénk a boltban vásárolni, egyszerűen elkészíthetjük otthon is.

Összetevők:

  • 100 g sózott vaj;
  • 3 evőkanál aranyszirup;
  • 100 g nádcukor;
  • fél teáskanál szódabikarbóna;
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér;
  • 1 teáskanál őrölt fahéj;
  • 225 g fehérliszt;
  • 50 g porcukor.

Így készítsük el:

m\u00e9zeskal\u00e1cs

Fotó: Pille R. Priske/Unsplash

  • Egy kis serpenyőben melegítsük fel a vajat, a szirupot és a cukrot, amíg megolvad, majd tegyük félre, hogy kicsit lehűljön. Vegyünk elő egy nagyobb tálat és keverjük össze a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a lisztet. Öntsük bele a vajas-szirupos keveréket, és alaposan dolgozzuk össze egy fakanál segítségével. Ezután kézzel gyúrjuk át, míg egynemű tésztává válik. Ha szükséges, adjunk hozzá maximum 1 evőkanál tejet, hogy összeálljon.
  • Ha elkészült a tészta, nyújtsuk ki nagyjából fél centiméteres vastagságúra úgy, hogy az aljára és a tetejére is sütőpapírt teszünk. Helyezzük egy tepsibe a kinyújtott tésztát, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
  • Melegítsük elő a sütőt 170-190 Celsius-fokra, majd míg bemelegszik, vegyük ki a tésztát a hűtőből és pogácsaszaggató segítségével vágjuk ki az általunk választott formákat. Ezután helyezzük a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük nagyjából 10-12 percig. Ha ezzel megvagyunk, elérkeztünk a folyamat legjobb részéhez: a díszítéshez.
(Forrás: BBC Good Food)


A figyelmetekbe ajánljuk