A mézeskalács készítése olyan, mint a legtöbb dolog a karácsonyi időszakban:
ahány ház, annyi szokás.
Ha azonban eddig még nem készítettünk vagy mindig előrecsomagolt verziót sütöttünk, érdemes legalább egyszer kipróbálni. A receptben felsorolunk egy különleges hozzávalót, amitől igazán tökéletes lesz a süti, ez pedig nem más, mint az aranyszirup. A külföldön népszerű cukros szirup lényege, hogy a hagyományosnál sűrűbb, mézes állagú, aranyló színét pedig a karamellizálásnak köszönheti. Ha nem szeretnénk a boltban vásárolni, egyszerűen elkészíthetjük otthon is.
Ez is érdekelhet! Mennyit szánunk idén a karácsonyra? Ennyit költenek a magyarok egy felmérés szerint
Összetevők:
- 100 g sózott vaj;
- 3 evőkanál aranyszirup;
- 100 g nádcukor;
- fél teáskanál szódabikarbóna;
- 1 evőkanál őrölt gyömbér;
- 1 teáskanál őrölt fahéj;
- 225 g fehérliszt;
- 50 g porcukor.
Ajánljuk figyelmedbe! 7 európai karácsonyi város, ahová pár óra alatt eljuthatunk
Így készítsük el:
Fotó: Pille R. Priske/Unsplash
- Egy kis serpenyőben melegítsük fel a vajat, a szirupot és a cukrot, amíg megolvad, majd tegyük félre, hogy kicsit lehűljön. Vegyünk elő egy nagyobb tálat és keverjük össze a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a lisztet. Öntsük bele a vajas-szirupos keveréket, és alaposan dolgozzuk össze egy fakanál segítségével. Ezután kézzel gyúrjuk át, míg egynemű tésztává válik. Ha szükséges, adjunk hozzá maximum 1 evőkanál tejet, hogy összeálljon.
- Ha elkészült a tészta, nyújtsuk ki nagyjából fél centiméteres vastagságúra úgy, hogy az aljára és a tetejére is sütőpapírt teszünk. Helyezzük egy tepsibe a kinyújtott tésztát, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Melegítsük elő a sütőt 170-190 Celsius-fokra, majd míg bemelegszik, vegyük ki a tésztát a hűtőből és pogácsaszaggató segítségével vágjuk ki az általunk választott formákat. Ezután helyezzük a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük nagyjából 10-12 percig. Ha ezzel megvagyunk, elérkeztünk a folyamat legjobb részéhez: a díszítéshez.