Hasonlít a bejglire, mégsem az. Mi az?
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a következő pár napban szinte minden a bejgli körül forog a magyar családoknál. Bejglivel ébredünk és fekszünk, de vajon mi van azokkal, akik annyira azért nem rajonganak ezért a sütiért? Ők például kipróbálhatják a mákos ködmönujjat, ami már-már bejgli, de aztán meg mégsem az.

A mákos – vagy diós, attól függ melyiket preferáljuk – ködmönujj egy régi, hajdúsági karácsonyi édesség, mely szegről-végről szinte biztos, hogy rokona a legtradicionálisabb magyar ünnepi süteménynek – már csak azért is, mert szinte pontosan úgy néz ki.

De vajon mi kell a tésztájához?

  • 1 kg liszt;
  • 30 dkg vaj;
  • 3 dl tejföl
  • körülbelül 2 dl tej;
  • 5 dkg élesztő;
  • 15–20 dkg cukor;
  • 2 darab tojás;
  • és 1 kávéskanál só.
Első lépésként a tejfölt elkezdjük melegíteni, amikor már langyos hozzáadjuk az élesztőt és egy nagyon kevés cukrot. Amíg az élesztő felfut, a szobahőmérsékletű vajat és a lisztet elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a sót és végül a pihentetett élesztős tejfölt – a tejet itt adjuk hozzá a masszához és addig gyúrjuk, amíg – milyen meglepő! – a bejgli tésztájához hasonlót nem kapunk. Ezt követően letakarjuk és addig hagyjuk pihenni, amíg duplájára nem dagad.

A holtidő pedig tökéletes arra, hogy összerakjuk a tölteléket 

  • 80 dkg darált, cukros mák
  • itt jön az egyik varázslát:
    • 4-5 ek sárgabaracklekvár;
  • itt meg a másik:
    • 3-4 darab alma lereszelve, kinyomkodva;
  • itt meg a harmadik:
    • tejbe áztatott, kis marék mazsola;
  • végül pedig egy fél citrom reszelt héja.
A töltelék elkészítése a legegyszerűbb dolog a világon. A megadott alapanyagokat összekeverjük, az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy lekvárból csak annyit használjunk, hogy a massza ne legyen túl lágy.

Összeállítás

A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, majd rákenjük a tölteléket, feltekerjük, végül pedig U-alakúra hajtjuk. Ezt követően a tekercseket 30 percig pihentetjük, majd megkenjük őket felvert tojással, és egy hurkapálcával teljes vastagságában átszurkáljuk őket, hogy a sülés közben felszabaduló gőz távozni tudjon. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt készre sütjük.

Ha pedig videós segítségre vágyunk, Borbás Marcsi segít nekünk:


A figyelmetekbe ajánljuk