püspökkenyér szeletelve

A téli szezon kihagyhatatlan desszertje: így készül a püspökkenyér

A püspökkenyér egy klasszikus sütemény, amely hosszú évtizedek óta kedvelt édesség ünnepi alkalmakra és hétköznapi finomságként egyaránt. Könnyen elkészíthető és sokáig eltartható. Recept.


A püspökkenyér eredete évszázadokra nyúlik vissza, és bár pontos eredetét nehéz meghatározni, több kultúra is hozzájárult a kialakulásához. A süteményhez hasonló édességek már az ókori Rómában is léteztek: mézzel, borral és aszalt gyümölcsökkel készítettek különféle sült tésztákat, hogy hosszú ideig eltarthatók legyenek. A középkori Európában a gyümölcskenyerek – amelyek a püspökkenyér ősei – szintén különösen népszerűvé váltak, mivel a cukrozott vagy szárított gyümölcsök és magvak egyre elérhetőbbé váltak a kereskedelem révén.

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg dió
  • étcsokoládé
  • kandírozott narancs vagy citrom

Elkészítése:

A hat tojás kemény habbá vert fehérjébe 20 dkg porcukrot keverünk. Tegyünk bele 15 dkg durvára vágott diót, 10 dkg mazsolát, egy kis marék vágott étcsokoládét és a 10 dkg lisztet, illetve ízlés szerint kandírozott narancsot és citromot. Ezután kiolajozott, kilisztezett őzgerinc sütőformába tegyük a tésztát.

160 fokon, megközelítőleg 50 percig süssük, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e. Várjuk meg, amíg kihűl, majd azután szedjük ki a tepsiformából. Csak másnap szeleteljük!

A figyelmetekbe ajánljuk