Mit kapunk, ha tojással, tejszínnel és egy csepp alkohollal főzünk? Karácsonyi ízeket a javából.
Nyers tojást nyakalni tejszínnel keverve, megspékelve némi alkohollal? Nem biztos, hogy az a legjobb karácsonyi program, ha nekiesünk a tojáslikőrös üvegnek. De miért ne használhatnánk ezt a finom italt egy kicsit másképp? Végül is, a tojáslikőr egy furcsa puding, a puding pedig egy kihasználatlan recept-összetevő. Az alábbi édességek mind tojáslikőr felhasználásával készültek.
Ez is érdekelhet: 5 könnyű, de annál finomabb tojáslikőr recept, amit lehetetlen elrontani
1. Tojáslikőrös creme brulee sajttorta
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
- 200 g gyömbéres keksz
- 100 g sótlan vaj, lágyítva és kockára vágva
Hozzávalók a töltelékhez:
- 900 g teljes zsírtartalmú krémsajt
- 100 g porcukor, plusz extra a szóráshoz
- 100 g világos barna cukor
- 3 evőkanál sima liszt
- ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- ½ teáskanál vaníliarúd paszta
- 200 ml tojáslikőr
- 3 nagy tojás, plusz 1 tojássárgája
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 23 cm-es szivacsos forma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral. Az alap elkészítéséhez pépesítsük a gyömbéres kekszet konyhai robotgéppel. Keverjük össze a vajat a keksszel, majd nyomkodjuk a forma aljába, és süssük 12 percig. Vegyük ki a sütőből, tegyük félre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 150 fokra.
Készítsük el a tölteléket: a krémsajtot egy nagy tálban elektromos keverővel vagy botmixerrel verjük krémesre. Adjuk hozzá a cukrokat, és keverjük össze újra. Adjuk hozzá a lisztet, a szerecsendiót, a vaníliát, a tojáslikőrt, végül a tojásokat és a plusz sárgáját, lassan keverjük bele, hogy később ne repedjen meg a sajttorta felülete. Öntsük a sajttortatölteléket a kekszes alapra, és süssük egy órán át. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Szórjuk meg bőségesen porcukorral, majd egy forrasztólámpa segítségével barnítsuk meg a tetejét, hogy a cukor karamellizálódjon.
Ez is érdekelhet: 5 ünnepi koktél recept a tökéletes karácsonyi hangulat eléréséhez
2. Tojáslikőrös fagylalt
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 5 dl tojáslikőr
- 2,5 dl tejszínhab
- 100 gramm cukor
- 0,5 dl fűszeres rum
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe; 1-2 percig turmixoljuk, amíg besűrűsödik. Tegyük át fagyasztótartályokba, hagyjunk helyet a táguláshoz. Tegyük a fagyasztóba, amíg megszilárdul, akár egy éjszakára.
3. Tojáslikőrös édesburgonyás pite
Hozzávalók:
- 453 gramm édesburgonya (2 közepes), tisztítva
- 1 vajas pitetészta
- 2 evőkanál kristálycukor
- 230 gramm tejszín
- 100 gramm kristálycukor
- 3 evőkanál rum vagy ¾ teáskanál rumkivonat
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- ½ teáskanál finom tengeri vagy asztali só
- 3 nagy tojás
Melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Süssük fóliában az édesburgonyát, amíg puha nem lesz. Majd nyújtsuk a tésztát kb. 30 centis kör alakúra. Egy keveset vágjunk le a tésztából, tegyük félre. Helyezzük a megmaradt tésztát a piteformába. Villával szurkáljuk meg, majd süssük addig, amíg az alja száraz és halvány aranyszínű nem lesz, kb 35 percig. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét. Közben a tésztamaradékokból készítsünk kis négyzeteket díszítésnek.
Amint az édesburgonya lehűlt, kanalazzuk ki a húsát egy nagy tálba, és keverjük pürévé. Adjuk hozzá a tejszínt, a kristálycukrot, a rumot, a vaníliát, a szerecsendiót és a sót, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a 3 tojást is, és addig keverjük, amíg teljesen be nem épül. Öntsük a pitealapba, és simítsuk el a tetejét.
A tésztanégyzeteket rendezzük el a perem mentén. Süssük addig, amíg megdermed, kb. 1 óráig. Ha még maradnak kis tészta négyzetek, süssük őket sütőlapon aranybarnára, kb. 12 percig. Hagyjuk a pitét és a négyzeteket kihűlni egy rácson. Rendezzük el a négyzeteket a pite tetején, és tálaljuk szobahőmérsékleten, vagy tegyük a hűtőbe 3 napig.
Forrás: Guardian