A tojáslikőr sok háztartásban alapvető ünnepi italnak számít, ami nem véletlen: krémes állaga és pikáns íze miatt az egyik legfinomabb szürcsölnivaló a hideg téli estéken.
A Vince segítségével be is mutatunk rögtön öt darab könnyen elkészíthető, finom receptet.
Szerecsendiós és vaníliás tojáslikőr
Hozzávalók:
- 950 milliliter tej;
- 5 szegfűszeg;
- ½ teáskanál vanília;
- 1 teáskanál fahéj;
- 12 tojássárgája;
- 180 gramm cukor;
- 950 milliliter tejszín;
- 2 teáskanál vanília;
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió;
- 180 milliliter rum;
- 180 milliliter bourbon;
- 120 milliliter brandy.
Így készül:
- Keverjük össze a tejet, a szegfűszeget, a fél teáskanál vaníliát és a fahéjat egy edényben.
- Forraljuk fel a keveréket.
- Egy nagy keverőtálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot.
- Lassan adagolva adjuk hozzá a forró tejes keveréket a tojáshabhoz.
- Miután a keverék nagy része belekerült a tojásba, tegyük az egészet egy lábosba.
- Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük 3-5 percig (ne hagyjuk felforrni).
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Keverjük hozzá az alkoholt, a tejszínt, a két teáskanál vaníliát és a szerecsendiót.
- Tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Kókuszbomba tojáslikőr
Hozzávalók:
- 350 milliliter kókusztej, cukrozatlan;
- 350 milliliter tej;
- 350 milliliter kókuszkrém;
- 350 milliliter sűrített tej;
- 950 milliliter Barrilito rum;
- 3 evőkanál őrölt fahéj;
- 5 fahéj rúd;
- 3 evőkanál vanília kivonat.
Így készül:
- A rum kivételével az összes hozzávalót keverjük össze. Állandó kevergetés mellett lassan forraljuk fel őket.
- Hagyjuk kihűlni a keveréket, és adjuk hozzá a rumot.
- Tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- Tálaljuk hidegen, díszítsük fahéjrudakkal és fahéjporral.
Borsmentás tojáslikőr
Hozzávalók:
- 45 milliliter Absolut Vanilia vodka;
- 30 milliliter borsmenta likőr;
- 30 milliliter tojáslikőr;
- 50 milliliter fahéjszirup.
Így készül:
- Töltsünk meg egy koktél shakert jéggel.
- Tegyük az összes hozzávalót a shakerbe, és keverjük össze őket.
- Cukrozzuk be a martinis poharak szélét.
- Öntsük a tojáslikőrt a poharakba.
- Díszítsük őket fahéjrúddal.
Habkönnyű fahéjas tojáslikőr
Hozzávalók:
- 5 tojás;
- 470 milliliter teljes tej;
- 240 milliliter sűrített tej;
- 240 milliliter tejszínhab;
- 1/2 teáskanál fahéj;
- 180 milliliter Ron Abuelo rum.
Így készül:
- Keverjük össze egy tálban a sűrített tejet, a sima tejet, a tejszínhabot és a fahéjat.
- Melegítsük fel a keveréket.
- Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, keverjük hozzá a rumot és tálalásig tartsuk hűtőben.
Krémes rumos tojáslikőr
Hozzávalók:
- 30 milliliter Flor de Cana rum;
- 30 milliliter brandy;
- 30 milliliter tojáslikőr;
- 15 milliliter cukorszirup.
Így készül:
- Tegyük az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárba.
- Jól rázzuk össze a keveréket, majd szűrjük le.
- Töltsük poharakba.
- A tetejére tegyünk frissen reszelt szerecsendiót.
- Fogyasszunk mellé egy finom mézeskalácsot.