Ha már unod az egyszerű krumplis és rizses köreteket, akkor ez a mézben sült sárgarépa frissítő felüdülés lehet! Mutatjuk a receptet!
Ha szeretjük a változatos ételeket és szívesen kísérletezünk új alapanyagokkal, kombinációkkal, helyezzük néha a hangsúlyt a köretekre. A következő főzés alkalmával a szokásos rizsből vagy krumpliból készült kísérő helyett próbáljuk ki a mézben sült sárgarépát, amit egy különleges fűszer tesz igazán izgalmassá: a harissa paszta. A csípős fűszerkrém Észak-Afrika gasztronómiájának alapvető eleme, fő összetevői közé tartoznak a különböző chilipaprikák, koriander, fokhagyma, köménymag, valamint az olívaolaj. A boltokban száraz fűszerkeverék formájában is elérhető.
Ez is érdekelhet! A tökéletesen ropogós sült krumpli egyik titka a dupla sütés
Hozzávalók:
Fotó: Shutterstock
- 10-15 db közepes sárgarépa
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál harissa paszta
- 1 teáskanál kóser só
- 1,8 dl víz
- 85 g méz
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé (kb. fél db közepes citrom)
Ajánljuk figyelmedbe! Sokkal több olajos magot kellene fogyasztanunk – fontos élettani hatásuk van
Így készítsük el:
- Első lépésként hámozzunk meg a sárgarépákat, majd vágjuk fel kisebb szeletekre. Közepes lángon olvasszunk meg a vajat egy nagyobb serpenyőben, és dobjuk bele a répaszeleteket. Adjuk hozzá a Harissa pasztát, majd sózzuk és fedő alatt puhítsuk nagyjából 5 percig.
- Ha már kicsit megpuhult, adjuk hozzá a mézet és a vizet, majd tekerjük kicsit magasabb lángra a tűzhelyet és még 8-10 percig hagyjuk, hogy a mézes folyadék kicsit besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről, majd tálalás előtt locsoljuk meg citromlével.