Vaníliás, lágy és krémes finomság: Crème brûlée
A crème brûlée (magyarul „égetett krém") egy klasszikus francia édesség, melynek elkészítése nem túl bonyolult, mégis nagyszerű desszert. A lágy vaníliakrém, rajta a roppanós karamellréteggel egyszerűen tökéletes párosítás.

Évszázadok óta készítik mindenféle variációban a megunhatatlan örök klasszikust. Többször visszatért filmekben is, pláne a francia alkotásokban (lásd. Amélie csodálatos élete). Így aki még nem kóstolta, annak kötelező bepótolni!

Hozzávalók:

  • 250 ml habtejszín
  • 100 ml tej
  • 100 g cukor
  • 0.5 db vanília (rúd)
  • 3 db tojássárgája
  • 0.5 db tojásfehérje

123rf / piyato

Elkészítése:
A tejszínt, a tejet és 25 g cukrot a vaníliarúddal együtt felforraljuk. Közben pedig másik tálban a tojás sárgákat és a tojás fehérjét 25 g cukorral összekeverjük.

A felforralt tejből a vaníliarudat kivesszük és a tojásos keverékhez öntjük, majd habosra keverjük. Az ekkor még folyékony állagú krémet négy szuflétálkába öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük, a tepsit a tálkák feléig felengedjük vízzel.

120 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben körülbelül 80-90 perc alatt megsül. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Miután a tálkák kihűltek, fogyasztásig lefóliázva hűtőbe tesszük. Tálalás előtt 50 g cukrot egyenlőképpen elosztunk a négy tálka tetején, majd karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben rápirítjuk a cukrot. Ezt követően azonnal fogyasztható.

(Nosalty)

A figyelmetekbe ajánljuk