matcha latte
Fotó: Shutterstock

5 különleges kávéalternatíva, amit érdemes kipróbálnod 2025-ben

Úgy érzed, túlságosan a kávéra támaszkodsz a reggeli ébredéshez? Itt az ideje, hogy kipróbálj valamit, ami kíméletesebben segít elkezdeni a napot. Most mutatunk 5 kiváló alternatívát, ha az új évben leszoknál a kávézásról.


​Matcha

A matcha, a japán zöld tea porrá őrölt formája adagonként körülbelül 70 milligramm koffeint tartalmaz – ez több, mint a fekete teában lévő 50 milligramm. A belőle készült főzet – akár hagyományosan, vízzel fogyasztjuk, akár latte formájában készítjük el – tartós plusz energiát biztosít, a kávéfogyasztással járó túlzott éberség és idegesség nélkül. A benne található l-teaninnak köszönhetően ráadásul a stresszt is csökkenti, és védi az idegsejtjeinket a károsodással szemben.

matcha

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Gombakávé

Ez a reggeli keverék az őrölt kávébabot olyan adaptogén gombákkal kombinálja, mint a hamvaskéreg, a pecsétviaszgomba, az oroszlánsörény és a cordyceps. Bár ezek a gombák egyáltalán nem pszichedelikus hatásúak, segíthetnek alkalmazkodni a stresszhez, javíthatják az immunrendszer működését, és a kávéhoz hasonlóan hozzájárulhatnak a fókusz fenntartásához. Emellett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ital antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít.

gombak\u00e1v\u00e9

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​Yerba maté

A Dél-Amerikában őshonos yerba maté főzete, a maté nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, hatása azonban teljesen más: hirtelen energialöket helyett fokozatosabban és tartósabban ébreszt fel. Az ital – amit hagyományos módszerrel, úgynevezett matétökben, esetleg egy egyszerű teáskannában is elkészíthetünk – rengeteg polifenolt, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Néhány kutatás szerint segíti a fogyást, valamint a vércukorszint, a koleszterinszint és a krónikus gyulladás csökkentését.

yerba mat\u00e9

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Guarana

A guarana kiemelkedik lenyűgöző koffeintartalmával. A Dél-Amerikában őshonos növény magja 2-8 százalék koffeint tartalmaz, ami messze meghaladja a kávébabok 1-3 százalékos értékét. Emellett a guarana – amit jellemzően a magban található sziklevelek leőrlésével, por formájában árulnak – olyan stimuláló vegyületekben is gazdag, mint a teofillin és a teobromin, amelyek a National Geographic szerint fokozzák a kognitív teljesítményt, csökkentik a fáradtságot és növelik az éberséget. Antioxidánsai miatt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is büszkélkedhet, így egy reggeli smoothie-hoz hozzáadva tökéletes kávéalternatíva lehet.

guarana

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​Kurkuma latte

Ha teljesen koffeinmentes reggeli italra vágyunk, kevés jobb választás létezik az aranytejként is ismert kurkuma latténál, amely rendkívül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Az indiai eredetű italba a kurkuma mellett egy kevés kókuszolaj és fekete bors is kerül, ezek ugyanis segítik a hatóanyagok felszívódását. Gyakran készítik gyömbérrel, ami segíti az emésztést, és még fűszeresebb ízjegyeket kölcsönöz.

kurkuma latte

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk