matcha latte
Fotó: Shutterstock

Akármennyire is szereted a matchát, eddig valószínűleg rosszul fogyasztottad

A pozitív egészségügyi hatásairól ismert matcha, bár már hosszú évszázadok óta fogyasztják, csak az elmúlt években lett világszerte ismert. Az újhullámos kávézóknak köszönhetően a legtöbben tejjel, latteként isszák – ez viszont egészségügyi szempontból nem a legjobb kombináció a HuffPost szerint.


A matcha (japánul „portea”) egy aprólékos eljárással készített zöld tea, amelyet finom porrá őrölnek. A hagyományos szálas teával ellentétben, amelynek a leveleit áztatás után eldobjuk, a matchát teljes egészében elfogyasztjuk, ez pedig magasabb tápanyag- és antioxidánskoncentrációval jár.

A matchában lévő rengeteg antioxidáns több tanulmány szerint is segíthet az anyagcsere fokozásában és ezáltal a fogyásban, emellett csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladást, így pedig megelőzheti a rák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Egészségügyi előnyei mellett a matcha íze kifejezetten intenzív, sokak számára túlságosan is fanyar és füves, ezért rengetegen higítják tejjel – nem véletlen, hogy a matcha latte ma már az egyik legnépszerűbb kávéalternatíva.

Hagyom\u00e1nyos m\u00f3dszerrel, v\u00edzzel k\u00e9sz\u00edtett matcha

Hagyományos módszerrel, vízzel készített matcha

Fotó: Shutterstock

A kellemesebb íz érdekében viszont nagy áldozatot hozunk: a matchában található antioxidánsoknak, a katechineknek még akkor is csak 16-20 százaléka képes felszívódni a véráramban, ha tiszta vízzel készítjük el. Ha viszont tejet öntünk az italunkba, ez a szám további 5 százalékkal csökken.

Ennek oka viszonylag egyszerű: a katechinek kémiailag kötődnek a kazeinekhez, amelyek a tehéntejben lévő összes fehérje mintegy 80%-át teszik ki. A proteinhez kapcsolódó antioxidánsok egy része gátolja a gyomorban található emésztőenzimeket, így végül se az összes kazeint, se az összes katechint nem képes lebontani a szervezetünk.

A legjobb megoldás tehát, ha a hagyományos módon, vízzel készítjük el a matchát – érdemes kísérletezni vele, a jó minőségű teapor íze ugyanis kifejezetten kellemes és édeskés.

Ha viszont semmiképp sem szeretnénk magában fogyasztani, a növényi tejek jó alternatívát jelenthetnek, ezekben ugyanis jellemzően nagyon kevés a fehérje, így nem gátolják meg az antioxidánsok felszívódását.

A figyelmetekbe ajánljuk