két pohár kombucha
Fotó: Shutterstock

Lejönnél a kávéról? 4 alternatív ital, ami segíthet benne

Bár a víz után a kávé a világ legszélesebb körben elterjedt itala, egészségre gyakorolt hatásairól még ma is megoszlanak a vélemények a tudományos közösségben. Akár a bevitt koffeinmennyiséget érzed kicsit soknak, akár új ízekre vágysz, most mutatunk 4 egészséges és finom alternatívát.


​1. Matcha

A matcha egy Japánból származó őrölt, zöld teapor, amely gazdag koffeinben és antioxidánsokban. Az újhullámos kávézók egyik legnagyobb slágerének számító alternatív italt hagyományosan 60-80 Celsius-fokos vízzel készítik, de latte formájában is kiváló. Egyedi ízvilága és élénkítő hatása miatt számos kávéfogyasztó számára remek opció lehet.

egy match\u00e1t k\u00e9sz\u00edt\u0151 ember kezei

Fotó: Shutterstock

2.​Chai

A chai egy Indiából származó, fekete tea alapú ital, amelyet nádcukorral, fűszerekkel és általában tejjel készítenek. Mivel kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, jóval kíméletesebben növeli a szellemi éberséget. Emellett a tradicionális receptekben megtalálható gyömbér, kardamom és fahéj mind-mind erős antioxidánsként funkcionál.

egy kanna g\u0151z\u00f6lg\u0151 masala chai

Fotó: Shutterstock

​3. Kombucha

A kombucha valamilyen tea vagy gyógynövény cukorral történő erjesztésével készül. A folyamat során a baktériumok és élesztők szimbiózisban élő kolóniája jön létre, amelyet SCOBY-nak neveznek. Ennek köszönhetően a kész ital probiotikumokat, ecetsavat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek mindegyike egészségügyi előnyöket hoz magával.

Ha fekete vagy zöld teából készül, koffeintartalma miatt élénkebbek is leszünk a kombuchától. Plusz előnye, hogy bizonyos vizsgálatok szerint erősítheti az immunrendszert, emellett optimalizálhatja a koleszterinszintet és a vércukorszintet is.

kombucha egy nagy bef\u0151ttes\u00fcvegben

Fotó: Shutterstock

​+1. Cikória

A kávébabhoz hasonlóan a pörkölt cikóriagyökérből is finom, forró italt főzhetünk. Íze, bár nem pont ugyanolyan, mint a kávéé, eléggé hasonlít hozzá – cserébe teljesen koffeinmentes, szóval az egyik legjobb választás, ha szünetet tartanál.

Plusz pont, hogy a cikória tele van inulinnal – ez az élelmi rost segíti az emésztést és támogathatja az egészséges bélrendszert azáltal, hogy elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását. A Healthline szerint várandósan és szoptatás alatt viszont érdemes kerülni a cikória kávét, ugyanis még nem igazolja elég kutatás azt, hogy ilyenkor is biztonságos.

egy cs\u00e9sze cik\u00f3riak\u00e1v\u00e9

Fotó: Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk