szálas zöld tea és egy csésze tea, amit éppen egy kannából öntenek

A zöld teát egyre gyakrabban nevezik a világ egyik legegészségesebb italának, és egyre többen választják alternatívaként a kávé helyett. Bár a rengeteg pozitívum első hallásra kissé túlzónak tűnhet, jó tudni, hogy a Kínában őshonos növény főzetének egészségre gyakorolt jótékony hatásait valódi, tudományos igényű kutatások támasztják alá. Most mutatunk 5 szempontot, ami miatt érdemes lehet többször zöld teát fogyasztanod.


Antioxidánsokat tartalmaz

A zöld tea nagy mennyiségben tartalmazza a polifenolok egy fajtáját, a katekineket. A katekinek olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást és egyéb egészségügyi előnyöket biztosítanak. A zöld teában található legismertebb és legnagyobb mennyiségben előforduló katekin az epigallokatekin-3-gallát, amely a kutatások szerint hozzájárulhat az általános egészségügyi állapot javulásához.

Javíthatja a kognitív funkciókat

A Healthline szerint egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása jótékony hatással lehet a kognícióra, a hangulatra és az agyműködésre, valószínűleg a benne található olyan vegyületeknek köszönhetően, mint a koffein és az L-teanin. Egy 2020-as tanulmány eredményei alapján a zöld teát fogyasztó középkorú és idősebb felnőttek esetében 64 százalékkel csökkent az agyi funkciók károsodásának esélye.

egy tean\u00f6v\u00e9ny levelei

Egy teacserje levelei

Fotó: Ramakrishnan Nataraj/Unsplash

​Csökkentheti az agyvérzés kockázatát

Az American Heart Association szerint a nagy mennyiségű, cukor nélküli zöld tea fogyasztása csökkentheti a stroke kockázatát. Egy 2023-ban megjelent kínai tudományos áttekintés alátámasztja ezt: a 645 393 résztvevővel és 11 421 stroke-eseménnyel készült tanulmány a mérsékelt zöldtea-fogyasztást az agyvérzés alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.

​Segíthet hosszabb életet élni

A zöld tea védő vegyületeket tartalmazhat a rák és a szívbetegségek ellen, ez pedig segíthet abban, hogy tovább élj. Egy japán kutatás szerint azoknál, akik naponta öt vagy több csészével fogyasztanak belőle, kisebb az esélye a bármilyen okból bekövetkező halálozásnak, mint azoknál, akik egy csészével vagy annál kevesebbet isznak. Egy 2021-es tanulmány szerint napi hét csésze zöld tea fogyasztása 62 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát – még azok körében is, akiknek már volt szívrohamuk.

matcha, chawan \u00e9s chasen egy asztalon

A zöld tea porrá őrölt, japán változata, a matcha

Fotó: Matcha & CO/Unsplash

​Javíthat a szájhigiénián

Egy 2021-es tudományos áttekintés szerint a zöld tea fogyasztása vagy a zöld tea kivonat használata összefüggésbe hozható a jobb szájhigiéniával. Bár az ezzel kapcsolatos eredmények nagyon bíztatóak, az eddigi kutatások többsége nem emberi alanyokat vizsgált, így további tanulmányokra van szükség.

A figyelmetekbe ajánljuk