A zöld teát egyre gyakrabban nevezik a világ egyik legegészségesebb italának, és egyre többen választják alternatívaként a kávé helyett. Bár a rengeteg pozitívum első hallásra kissé túlzónak tűnhet, jó tudni, hogy a Kínában őshonos növény főzetének egészségre gyakorolt jótékony hatásait valódi, tudományos igényű kutatások támasztják alá. Most mutatunk 5 szempontot, ami miatt érdemes lehet többször zöld teát fogyasztanod.
Antioxidánsokat tartalmaz
A zöld tea nagy mennyiségben tartalmazza a polifenolok egy fajtáját, a katekineket. A katekinek olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást és egyéb egészségügyi előnyöket biztosítanak. A zöld teában található legismertebb és legnagyobb mennyiségben előforduló katekin az epigallokatekin-3-gallát, amely a kutatások szerint hozzájárulhat az általános egészségügyi állapot javulásához.
Ez is érdekelhet! 5 súlyos hiba teakészítésnél, amit mindannyian elkövetünk
Javíthatja a kognitív funkciókat
A Healthline szerint egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása jótékony hatással lehet a kognícióra, a hangulatra és az agyműködésre, valószínűleg a benne található olyan vegyületeknek köszönhetően, mint a koffein és az L-teanin. Egy 2020-as tanulmány eredményei alapján a zöld teát fogyasztó középkorú és idősebb felnőttek esetében 64 százalékkel csökkent az agyi funkciók károsodásának esélye.
Egy teacserje levelei
Fotó: Ramakrishnan Nataraj/Unsplash
Csökkentheti az agyvérzés kockázatát
Az American Heart Association szerint a nagy mennyiségű, cukor nélküli zöld tea fogyasztása csökkentheti a stroke kockázatát. Egy 2023-ban megjelent kínai tudományos áttekintés alátámasztja ezt: a 645 393 résztvevővel és 11 421 stroke-eseménnyel készült tanulmány a mérsékelt zöldtea-fogyasztást az agyvérzés alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.
Segíthet hosszabb életet élni
A zöld tea védő vegyületeket tartalmazhat a rák és a szívbetegségek ellen, ez pedig segíthet abban, hogy tovább élj. Egy japán kutatás szerint azoknál, akik naponta öt vagy több csészével fogyasztanak belőle, kisebb az esélye a bármilyen okból bekövetkező halálozásnak, mint azoknál, akik egy csészével vagy annál kevesebbet isznak. Egy 2021-es tanulmány szerint napi hét csésze zöld tea fogyasztása 62 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát – még azok körében is, akiknek már volt szívrohamuk.
A zöld tea porrá őrölt, japán változata, a matcha
Fotó: Matcha & CO/Unsplash
Ha tovább olvasnál: Lemondanál a kávéról, de a koffeinre szükséged van? Próbáld ki ezt az 5 alternatívát!
Javíthat a szájhigiénián
Egy 2021-es tudományos áttekintés szerint a zöld tea fogyasztása vagy a zöld tea kivonat használata összefüggésbe hozható a jobb szájhigiéniával. Bár az ezzel kapcsolatos eredmények nagyon bíztatóak, az eddigi kutatások többsége nem emberi alanyokat vizsgált, így további tanulmányokra van szükség.