tea
Fotó: Egor Lyfar/Unsplash

5 súlyos hiba teakészítésnél, amit mindannyian elkövetünk

A tea a világ második legnépszerűbb itala, csak a víz előzi meg. Elkészítése és fogyasztása sokaknál külön rituálé, ahol minden egyes részlet fontos szerepet játszik. Alábbiakban mutatunk pár olyan tényezőt, amelyre nem árt odafigyelni, mert könnyedén elszúrhatjuk vele a teázás élményét!


1. A víz hőmérséklete

Bármilyen ellentmondásosnak is hangzik, a felforralt víz használata valójában keserű teát eredményezhet. Igaz, ez alól kivételek a gyógyteák, amelyek még elviselik a hőt. A túl forró víz még a laza leveles teát is leforrázhatja, amely teljesen megváltoztatja az ízét. Ezzel szemben az sem jó, ha nem elég forró a víz, ekkor ugyanis tompa ízzel szembesülünk majd.

Ezt is olvasd el! 5 tea, ami tökéletes a hűvös őszi estékre

2. Ízesítés

Hogyha már ízeknél tartunk: sokunknál megszokott dolog valamilyen édesítőszert vagy citromot beletenni az éppen elkészült italba. A tea – legyen az akármilyen – tele van természetes aromákkal és ízekkel, és ha jól van elkészítve, nincs szüksége extra ízekre. Amennyiben nagyon ragaszkodunk a szokásos hozzávalókhoz, akkor is tudjuk ezeket mértékkel adagolni!

3. A bögre

Egy ember egy b\u00f6gre te\u00e1t tart a kez\u00e9benFotó: Unsplash/Kira auf der Heide

Mindenkinek van egy kiválasztott kedvenc bögréje, amelyből a legjobb élmény iszogatni. A teáscsészék vastagsága azonban nem mindegy, mivel ezeket úgy tervezték, hogy a tea elég gyorsan lehűljön az iváshoz, miközben az aromák is felszabadulnak. A méret is számít, hiszen fajtától függően kisebb csészére lehet szükségünk, különösen, ha lassabban kortyolgatjuk a forró italt. Ilyen például a zöld tea, amelyet hagyományosan kisebb csészében szolgálnak fel.

Ez is érdekelhet: Mit igyunk reggel kávé helyett, zöld vagy fekete teát?

4. Filter áztatása

Ha elolvassuk figyelmesen a teafilter vagy a teásdoboz használati utasítását, valószínűleg kiderül, hány percig kell áztatni a felforralt vízben. Előfordul, hogy elsétálunk és tovább hagyjuk állni, néha türelmetlenek vagyunk és korán elkezdjük inni, ezek viszont mind-mind rombolják a végső ízélményünket.

A Daily Meal cikke szerint a teafilter esetében azt is kevesen tudják, hogy többször is felhasználható egy darab. Ahelyett tehát, hogy azonnal a szemétbe dobnánk, még egyszer nyugodtan felhasználhatjuk újra. Így nemcsak a kedvenc teakeverékeink teljes potenciálját élvezhetjük ki, de a hulladékunk mennyiségét is csökkenthetjük.

5. Filter vagy tealevél?

Igazi ínyencek már tudják, hogy a filterek helyett a tealevek sokkal intenzívebb ízélményt nyújtanak. Az erősségén túl pedig több antioxidánst és természetes aromát is jutatunk ilyen módon a szervezetünkbe.

A figyelmetekbe ajánljuk