tea

Tudományosan bizonyították, melyik a legjobb keksz a tea mellé

Mindenkinek megvannak a maga kedvence, ha kekszről van szó. A tudósok azonban kiderítették, hogy melyik a legjobb, ha teába akarjuk mártogatni őket.

Egy összehasonlító tanulmány megállapította, hogy a zabkekszek „szerkezeti integritásuknak" köszönhetően a legalkalmasabbak, ha teába akarunk mártogatni.

A második helyen az emésztést elősegítő kekszek végeztek, majd a harmadik helyen a skót vajas kekszek, majd végül a háztartási kekszek zárják a sort.

Ebben a versenyben viszont már az emésztést elősegítő kekszek győzedelmeskedtek a zabkekszek felett, mivel a tea felszívódása után ennél a fajtánál csökkent a legkisebb mértékben a „ropogás hangereje". A vajas kekszek itt az utolsó helyen végeztek, míg a háztartási kekszek megcsípték a dobogót.

A tanulmány szerzői a brit polcok legnépszerűbb termékein végezték el a kutatásukat, amit azért csináltak meg, hogy „tájékoztassák a brit egészségügy dolgozóit", ha teaszünetre kerülne a sor.

A British Medical Journal szaklap karácsonyi számában megjelent tanulmányban az egyes kekszeket tápanyagtartalmuk, nedvszívó képességük, ropogós ízük és „a tunkolás utáni integritásuk" szempontjából vizsgálták - számol be róla az Independent.

A zabkekszek viszonylag alacsony nedvszívó képességgel rendelkeztek, és a legmagasabb volt a „tunkolási töréspontjuk": egészen pontosan 34,3 másodpercig tartott egy frissen főzött csésze teában, mielőtt szétesett volna.

Ehhez képest az emésztést elősegítő kekszek 28,3 másodpercig, míg a vajas kekszek 31,7 másodpercig tartották magukat. A háztartási kekszek estek bele a leggyorsabban a teába, mindössze 21,3 másodpercig bírták.

A szakértők azt is megmérték, hogy a kekszek mennyire ropogtak a mártogatás előtt és után, mégpedig úgy, hogy egy decibelmérővel megmérték, milyen hangos volt a ropogás.

Időt szakítani egy csésze teára fontos napi rituálé, és ösztönözni kellene, hogy javítsa az egészségügyi dolgozók hangulatát és teljesítményét

– írták a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk