tea tálca

3+1 tea, ami segíthet depresszió esetén

A depresszió egy igen gyakori mentális zavar, amelyet étrenddel is javíthatunk.


A depresszió egy olyan mentális betegség, amely kihat a gondolatainkra, érzelmeinkre, viselkedésünkre egyaránt. Az emberek évszázadokon keresztül készítettek főzeteket különböző gyógyfüvekből a hangulat fokozásának céljából.

Milyen teák javíthatnak a depresszió tünetein?

1. Kamilla tea

A kamillát általában gyógynövényként használják a szorongás és a szorongással összefüggő álmatlanság ellen.

A generalizált szorongásos rendellenességben (GAD) szenvedő betegeknek adott kamilla tea egy kutatás alapján a mérsékelt vagy súlyos tünetek csökkenését hozta magával.

Noha további vizsgálatokra van szükség, a kutatás rámutat a kamilla stresszcsökkentő hatására.

2. Citromfű tea

A frissítő citrusos ízű citromfű teát régóta használják álmatlanság, szorongás, depresszió esetén. Ez a citromillatú gyógynövény ugyanabból a családból származik, mint a menta. Őshonos Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában.

Régen hagyományosan a hangulat és a kognitív funkció javítására használták.

Kutatások alapján elmondható, hogy amennyiben a résztvevők jeges teát fogyasztottak citromfűvel, pozitív hatásokat észleltek a hangulatra és a szorongásszintre nézve.

3. Zöld tea

A zöld teát a bolygó egyik legegészségesebb italának nevezik. Igen dús antioxidánsokban, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Ilyen például az agyműködés javítása, a zsírvesztés segítése, védelem a rák ellen. Ha a reggeli csésze kávé aggódóvá tesz minket, érdemes áttérni a zöld teára.

A zöld tea sok koffeint és L-teanint tartalmaz, ez az aminosav csökkentheti a szorongást.

Egy 2009-es tanulmány alapján a depressziós tünetek alacsonyabb gyakorisággal fordultak elő a gyakoribb zöld tea fogyasztás mellett. A zöld tea fogyasztása továbbá növeli a dopamin és a szerotonin szintjét, amelyek a depresszió tüneteinek csökkenéséhez kapcsolódnak.

4. Ashwagandha tea

Az ashwagandha egy ősi gyógynövény.

Ez a hagyományos ajurvédikus növény ismert gyógyászati tulajdonságairól, évszázadok óta használják az emberek egészségük megőrzéséért. Előnyei közé tartozik az agyműködés serkentése, a vércukorszint és a kortizol szint csökkentése, de segít a szorongás és a depresszió tüneteiben is, ezt számos tanulmány bizonyítja.

Mielőtt beiktatnánk valamelyik teát az étrendünkbe, fontos, hogy megkérdezzük orvosunkat róla, mivel csökkentheti egyes gyógyszerek hatását.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk