ősz hajú, szemüveges nő néz a messzeségbe szomorúan
Fotó: Shutterstock

​Ez lehet az oka a időskori depressziónak

Minden kromoszómánk végéhez egy apró, lassan égő „biztosíték" kapcsolódik, és ahogy természetes módon öregszünk, minden egyes sejtünk egyre többet veszít ebből az életet adó vonalból.


Dél-koreai kutatók most kimutatták, hogy ez a telomer néven ismert biztosíték szokatlanul rövid olyan idős emberek sejtjeiben, akik viszonylag egészségesek, de a depressziós tünetek és a kognitív hanyatlás korai jeleit, például memóriavesztést észleltek.

Ez is érdekelhet: Kutatók megtalálták, mi a jó egészség titka időskorban

A randomizált vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltat az öregedés telomerhipotézisére, amely szerint minden sejt elér egy pontot, amikor már nem képes osztódni és szaporodni. A telomerek lényegében a „molekuláris óráink", amelyek a végső nulla felé ketyegnek, és úgy tűnik, hogy a visszaszámlálást felgyorsítja a krónikus stressz és a depresszió. A telomerek olyan ismétlődő DNS-szekvenciák, amelyek védő „sapkákat" alkotnak a sejt kromoszómáinak végén. Minden egyes alkalommal, amikor a sejt osztódik és replikálódik, a telomerek egy kicsit rövidebbek lesznek, és védő tulajdonságaik csökkenek.

Amikor végül elérik a végüket, a sejt leáll az osztódással, és zombi-szerű állapotba kerül.

A hipotézis szerint, ha a szervezet újrahasznosító rendszere nem takarítja ki ezeket a zombi sejteket, az élőholtak „hadsereget" alkothatnak, amely a szervezetben szinte bárhol hozzájárulhat a betegségek kialakulásához. Mindenesetre az biztos, hogy a telomerek zsugorodása szorosan összefügg az öregedéssel, nemcsak a sejt, hanem az egész szervezet esetében. Számos tanulmány kimutatta már, hogy a telomerek hossza idősebb egyéneknél szorosan összefügg a kognitív zavarokkal és a depresszióval.

Ha tovább olvasnál: Egy népszerű táplálkozási mód növeli a depressziót

id\u0151s \u00far \u00fcl a kanap\u00e9n \u00f6sszeg\u00f6rnyedve

Fotó: Shutterstock

A krónikus depresszió okozta fizikai áldozatokkal, illetve a gyulladással való kapcsolatával magyarázták, hogy miért gyorsul fel az öregedés egyes idősebb egyének agyában és telomereiben. A Dél-Koreából származó új kutatás pedig alátámasztja ezt az értelmezést. A vizsgálatban 137, 60 és 79 év közötti önkéntes vett részt. Azok, akik a depresszió tüneteit tapasztalták és kognitív problémákra panaszkodtak, nagyobb valószínűséggel rövidebb telomérokkal rendelkeztek.

Ezek a rövidebb telomerek összefüggésbe hozhatók voltak az interleukin-6 (IL-6) megnövekedett szintjével is, amely gyulladáskeltő citokinként, illetve gyulladáscsökkentő myokinként működhet a vérben.

Eredményeink alapján úgy véljük, hogy a telomérhossz-rövidülés időseknél nemcsak az előrehaladott depresszióval, hanem a korai depressziós tünetekkel is összefügg

− írja Myung-Hoon Han idegsebész, a Hanyang Egyetem Guri Kórházának munkatársa.

A krónikus gyulladás az utóbbi években számos, az életkorral összefüggő betegség, köztük az Alzheimer-kór vezető gyanúsítottjává vált. Ma már ismert, hogy a depresszió jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és a megnövekedett gyulladásos markerek, mint például az IL-6, összefüggésbe hozhatóak a demenciával.

Forrás: Science Alert

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk