vegetáriánus étrend
Fotó: Shutterstock

A vegetáriánus étrend növeli a depresszió kockázatát − állítja egy tanulmány

A főként teljes értékű, növényi alapú receptek kifejezetten finomak, erősnek és élénknek érezzük a testünket tőlük, ráadásul a növényi alapú étrend egészségügyi előnyei újra és újra bebizonyosodnak. Azonban egy friss tanulmány az ellenkezőjét állítja.


Egy új, a Journal of Affective Disorders című folyóiratban megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy azok, akik teljesen kihagyják a húst − vagyis a vegetáriánusok és vegánok − több mentális egészségügyi kihívást tapasztalhatnak. Azt találták ugyanis, hogy a húsmentes étrendet követő brazil felnőttek körülbelül kétszer olyan gyakran tapasztaltak „depressziós epizódokat", mint húsevő társaik. Több egészségügyi szakértő azonban megkérdőjelezi ezeket az eredményeket.

A következtetés levonásához a kutatók megközelítőleg 14 ezer, 35 és 74 év közötti brazil felnőttet kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy étkezési gyakorisági kérdőívet, amelyből megnézték, hogy húsmentes étrendet követnek-e, illetve azt is megkérdezték a résztvevőket, hogy tapasztaltak-e és milyen gyakran depressziós epizódokat. A számok összeszámolása után a tudósok megállapították, hogy az alkoholfogyasztástól, a dohányzási státusztól, a testmérettől és az aktivitási szinttől függetlenül azok, akik húsmentes étrendet követtek, kétszer olyan gyakran számoltak be depressziós epizódokról.

A kutatók viszont elismerik, hogy a kutatás módszere nem elég erős ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést bizonyítsanak. Minden adatot önbevallás útján gyűjtöttek, amelyek köztudottan pontatlanok, és minden bizonnyal más tényezők is szerepet játszhatnak.

A vizsgálat egészében is rendkívül kevés volt a húsmentes étkezők száma: a 14 ezer főből mindössze 82 fő, azaz 0,6%. A szerzők elismerik, hogy valószínűleg nem találtak reprezentatív mintát, mivel a brazilok csupán 5-14%-a állítja, hogy vegetáriánus étrendet követ, ez az arány olyan alacsony, hogy rendkívül nehéz bizonyítani, hogy az eredmények elég jelentősek-e ahhoz, hogy általános érvényűek legyenek.

sal\u00e1t\u00e1t eszik egy l\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

A szerzők elmagyarázzák, hogy más étrendi tényezőket, köztük a fehérje- és mikrotápanyag-bevitelt is korrigálták, hogy megpróbálják kiegyenlíteni.

Ennek eredményeként úgy vélik, hogy a tápanyaghiány nem magyarázza a húsmentes étkezés és az általános hangulat közötti kapcsolatot.

Ettől függetlenül más egészségügyi szakértők elismerik, hogy számos olyan tápanyag van, amelyekből a vegetáriánusok és vegánok hiányt szenvedhetnek, és amelyek a mentális egészséggel kapcsolatosak. Az általános hangulatot, a szorongás és/vagy depresszió szintjét, a stresszt, az alvást, a memóriát és a figyelmet mind befolyásolhatják a B12-vitamin, az omega-3 zsírsavak, a cink, a magnézium, a szelén és bizonyos aminosavak (fehérje építőkövek), bizonyos enzimek és fehérjék.

Egy másik, 6578 francia résztvevő bevonásával készült, 2022 májusában a Journal of Health, Population and Nature című folyóiratban megjelent tanulmány nem jelentett kapcsolatot a húsmentes étrend és a depresszió és a szorongás valószínűsége között. A Nutrition Bulletin című folyóiratban 2022 januárjában közzétett 23 tanulmány metaanalízise szerint egyszerűen nincs elég bizonyíték egyik irányba sem ahhoz, hogy a húsmentes étrendet a depresszió vagy a szorongás arányának bármilyen elmozdulásával hozzák összefüggésbe.

Nagy az esélye annak, hogy a depresszió egyéb, régóta bizonyított kockázati tényezői sokkal nagyobb hatással vannak a hangulatra és a mentális egészségre, mint az, hogy eszünk-e húst vagy sem. Ha a depresszió tüneteit tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz vagy egészségügyi csoporthoz, hogy megtaláljuk a segítség legjobb módjait.

Forrás: Eating Well

A figyelmetekbe ajánljuk