egy szomorú férfi ül összeroskadva a falnál
Fotó: Shutterstock

​Egy népszerű táplálkozási módról kiderült, hogy növeli a depresszió kockázatát

Úgy tűnik, hogy az egyik, sokak által kedvelt étrend megváltoztatja az agyműködés szempontjából fontos triptofán anyagcseréjét.


A tipikus nyugati típusú étrend követése − mely feldolgozott élelmiszerekben, cukorban és telített zsírokban gazdag − egy új tanulmány szerint növeli a depresszió kockázatát. Vele ellentétben a sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás bizonyítottan csökkenti a depresszív hajlam kialakulását.

Ez is érdekelhet: A depresszió kezelése megváltoztatja az agy szerkezetét

​Mit tesz a modern élet az agyunk egészségével?

A tanulmány kimutatta, hogy a nyugati étrend szerinti életmód csökkenti a kinurénsav (KA) nevű neuroprotektív molekula szintjét. A szerotonin és a KA a triptofán termékei, mely egy olyan esszenciális aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani magától, ezért táplálékból szükséges bevinni.

Ezek a vegyületek fontosak az agy azon régiói számára, amelyek a szorongással, a depresszióval, a függőséggel, a passzivitással, az erőszakkal és az étkezési viselkedéssel függenek össze. A tanulmány eredményei szerint úgy tűnik, hogy a nyugati étrend megváltoztatja a triptofán anyagcseréjét, ami alacsonyabb KA-szintet eredményez, és ezáltal nagyobb esélyt ad a depresszióra.

Hasonló témában: A vegetáriánus étrend növeli a depresszió kockázatát − állítja egy tanulmány

egy f\u00e9rfi a h\u00e1t\u00e1n fekszik pizza, s\u00fclt krumpli, cukordrazs\u00e9, k\u00f3la, chips \u00e9s popcorn t\u00e1rsas\u00e1g\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Dr. Edwin Lim, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

A zsírban, cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag nyugati típusú étrendről már korábban is ismert volt, hogy növeli a depresszió kockázatát, de ez az első alkalom, hogy a kinurenin útvonalat érintő biológiai kapcsolatot sikerült kimutatni. Ebben a tanulmányban a résztvevők vizeletében több biológiai markert vizsgáltunk, és ezeket összehasonlítottuk azzal, hogy mennyire volt egészséges az étrendjük, valamint a depressziós tünetek súlyosságával.

Az egészségtelenül táplálkozó csoportba tartozóknál alacsonyabb volt a KA szintje és súlyosabbak voltak a depresszió tünetei. Ebből következtetnek a tudósok, hogy a KA talán segíthet megvédeni minket a depresszióval szemben.

​A nyugati étrend és a triptofán

A triptofán elengedhetetlen az emberi szervezet működéséhez, de sajnos a tipikus nyugati étrend alacsony ebben a tápanyagban is.

Olyan élelmiszerekkel érdemes pótolni, mint a tej, a hal, a sajt, a csirke, a pulyka, a tojás, a zab, a diófélék és a magvak.

A triptofán metabolitokra bomlik, amelyek különböző védelmi funkciókat látnak el az agyban. Ilyen a sejtek szabályozása, valamint az olyan rendellenességek elleni védelem, mint a demencia, a rák, a szívbetegség és a stroke.

Az agyban a triptofán szerotoninná, a szerotonin pedig melatoninná alakul át, amely az alvásunkat és hangulatunkat szabályozó hormon. KA-t is készít a triptofán a kinurenin útvonalon keresztül, amely olyan neurológiai betegségekkel hozható összefüggésbe, mint az Alzheimer-kór.

Eddig nem tudtuk, hogy a nyugati típusú étrend negatívan befolyásolhatja a triptofán anyagcseréjét még az egészséges felnőtteknél is. Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy a KA szint növelése a jövőben a depresszió egyik kezelési lehetősége lehet-e.

Forrás: Spring


A figyelmetekbe ajánljuk