Az ötórai tea elmaradhatatlan kelléke

Fotó: BBC Good Food

A második legjobb dolog Angliából. Vagy az első?!

A legjobb angol dolgok top 3-as listáján stabilan őrzi pozícióját a ham&eggs, amely reggeliként valóban verhetetlen. A brit stílusú bőséges napnyitó ételek elfogyasztása után lehetetlennek tűnik, hogy aznap még bármit is falatozzunk, pedig az ötórai teát és mellé a scone-t vétek lenne kihagyni.
Esik eső

vid\u00e9ki Anglia

Tipikus nyári látkép a vidéki Angliából

Fotó: Szerző / VinCE Magazin

Lassan rossz szájízű vicc lesz abból, hogy 2020-ban a nyár egy pénteki napra esett, hiszen mostanában leginkább az égi áldásban és felhők jövés-menésében gyönyörködhetünk. Valami ilyesmi lehet Angliában a nyár, mondogatjuk és ha már így van, akkor csak rajtunk áll, hogy kipróbáljuk, a britek hogyan is vészelik át ezeket a szürke hétköznapokat?!

Ami az olaszoknál az Aperollal összefüggésbe hozható "aperitivo-idő", az a briteknél az ötórai tea. A tejjel felöntött fekete tea csak annak hangzik bizarrul, aki nem próbálta (vagy laktózérzékeny). Létezik még egy dolog, ami felejthetetlenné teszi az élményt: ezt pedig scone-nak hívják, magyar megfelelője nincs, mert az édes pogácsa azért mégsem ugyanaz.

Cream tea

A cream tea belépő egy másik dimenzióba

Fotó: Szerző / VinCE Magazin

Ezt a párost Devon és Cornwall régiókban lépten-nyomon megtalálhatjuk: a tea mellé elfogyasztott scone kísérője minden esetben zsíros, tejszínes, krémes vaj és házi pirosbogyós lekvár; így együttesen cream tea-ként keressük az ártáblán. Már a 11. században is így étkeztek a devoni emberek, az eltelt ezer év és az említett esős időjárás meglehetősen jó indoknak tűnik ahhoz, hogy mi is felvegyük ezt a hagyományos fogást étkezési bakancslistánkra.

Érdekes és némiképp vicces felvetés: a Devon Cream Tea-re EU-s védelmi státuszt kértek már évekkel ezelőtt a devoniak, leginkább azért, mert sok helyen nem minőségi vajas krém és tészta párosul a recepthez; de arra is eléggé szúrós szemmel néznek, hogy a cornish-ok képesek a lekvárt tenni alulra és rá a krémet. A brexit miatt az eredetvédelmi státusz kérdése is átmenetileg lekerült a napirendről, ez azonban ne tartson vissza senkit az elkészítéstől.

Michael James, egy brit szakács Ausztráliából

the tivoli road baker

Minden, ami sütés

Fotó: https://tivoliroad.com.au/

Számtalan leírás kering a világhálón és mindegyik egytől-egyik a legjobb scone-receptként hirdeti magát. Mi most mégis Michael James a The Tivoli Road Baker című könyvében leírt receptet próbáltuk ki; a szakácsból lett pék most sem tudott hibázni. A végeredmény felér egy képzeletbeli angliai utazással.

Scone recept

scone recept gif

Hagyományos és kevésbé hagyományos formázási mód

Fotó: Giphy

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 100 g szultána mazsola (beáztatva, lecsepegtetve)
  • 400 g fehérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 15 g sütőpor
  • 2 g só
  • 70 g barnacukor
  • egy bio citrom héja
  • 220 g minőségi vaj
  • 300 g író
  • 1 tojás lekenni

Összeállítás:

Keverjük el a liszteket, cukrot, sót, sütőport. Tegyük hozzá a vajat gyorsan, nem baj, ha darabosan marad benne, sőt. Ezután keverjük hozzá az írót, citromhéjat, mazsolát. Kézzel is meg tudjuk formázni: 4-5 cm magas legyen a tészta. Pogácsaszaggatóval vágjunk ki 6-7 cm átmérőjű köröket, ha nincsen ekkora szaggatónk, akkor a borospohár is megteszi. Ültessük őket sütőpappírral bélelt tepsibe, majd tegyük hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára is maradhat, így finom reggeli lesz belőle. Sütés előtt kenjük le a tojással.

Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc. Fogyasszuk házi vajjal, saját lekvárral (most úgyis szezonja van a befőzésnek.)

Tipp:

Az esetlegesen megmaradt scone-t fagyasszuk le; 220 fokon újramelegítve kb. 10 perc alatt lesz forró, friss péksütink.

Friss

Íme Mariah Carey új karácsonyi dala Ariana Grandéval és Jennifer Hudsonnel

Ha karácsony, akkor Mariah Carey, ezúttal bónusz Ariana Grandéval és Jennifer Hudsonnel.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk