scone

A legjobb angol dolgok top 3-as listáján stabilan őrzi pozícióját a ham&eggs, amely reggeliként valóban verhetetlen. A brit stílusú bőséges napnyitó ételek elfogyasztása után lehetetlennek tűnik, hogy aznap még bármit is falatozzunk, pedig az ötórai teát és mellé a scone-t vétek lenne kihagyni.
Esik eső

vid\u00e9ki Anglia

Tipikus nyári látkép a vidéki Angliából

Fotó: Szerző / VinCE Magazin

Lassan rossz szájízű vicc lesz abból, hogy 2020-ban a nyár egy pénteki napra esett, hiszen mostanában leginkább az égi áldásban és felhők jövés-menésében gyönyörködhetünk. Valami ilyesmi lehet Angliában a nyár, mondogatjuk és ha már így van, akkor csak rajtunk áll, hogy kipróbáljuk, a britek hogyan is vészelik át ezeket a szürke hétköznapokat?!

Ami az olaszoknál az Aperollal összefüggésbe hozható "aperitivo-idő", az a briteknél az ötórai tea. A tejjel felöntött fekete tea csak annak hangzik bizarrul, aki nem próbálta (vagy laktózérzékeny). Létezik még egy dolog, ami felejthetetlenné teszi az élményt: ezt pedig scone-nak hívják, magyar megfelelője nincs, mert az édes pogácsa azért mégsem ugyanaz.

Cream tea

A cream tea belépő egy másik dimenzióba

Fotó: Szerző / VinCE Magazin

Ezt a párost Devon és Cornwall régiókban lépten-nyomon megtalálhatjuk: a tea mellé elfogyasztott scone kísérője minden esetben zsíros, tejszínes, krémes vaj és házi pirosbogyós lekvár; így együttesen cream tea-ként keressük az ártáblán. Már a 11. században is így étkeztek a devoni emberek, az eltelt ezer év és az említett esős időjárás meglehetősen jó indoknak tűnik ahhoz, hogy mi is felvegyük ezt a hagyományos fogást étkezési bakancslistánkra.

Érdekes és némiképp vicces felvetés: a Devon Cream Tea-re EU-s védelmi státuszt kértek már évekkel ezelőtt a devoniak, leginkább azért, mert sok helyen nem minőségi vajas krém és tészta párosul a recepthez; de arra is eléggé szúrós szemmel néznek, hogy a cornish-ok képesek a lekvárt tenni alulra és rá a krémet. A brexit miatt az eredetvédelmi státusz kérdése is átmenetileg lekerült a napirendről, ez azonban ne tartson vissza senkit az elkészítéstől.

Michael James, egy brit szakács Ausztráliából

the tivoli road baker

Minden, ami sütés

Fotó: https://tivoliroad.com.au/

Számtalan leírás kering a világhálón és mindegyik egytől-egyik a legjobb scone-receptként hirdeti magát. Mi most mégis Michael James a The Tivoli Road Baker című könyvében leírt receptet próbáltuk ki; a szakácsból lett pék most sem tudott hibázni. A végeredmény felér egy képzeletbeli angliai utazással.

Scone recept

scone recept gif

Hagyományos és kevésbé hagyományos formázási mód

Fotó: Giphy

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 100 g szultána mazsola (beáztatva, lecsepegtetve)
  • 400 g fehérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 15 g sütőpor
  • 2 g só
  • 70 g barnacukor
  • egy bio citrom héja
  • 220 g minőségi vaj
  • 300 g író
  • 1 tojás lekenni

Összeállítás:

Keverjük el a liszteket, cukrot, sót, sütőport. Tegyük hozzá a vajat gyorsan, nem baj, ha darabosan marad benne, sőt. Ezután keverjük hozzá az írót, citromhéjat, mazsolát. Kézzel is meg tudjuk formázni: 4-5 cm magas legyen a tészta. Pogácsaszaggatóval vágjunk ki 6-7 cm átmérőjű köröket, ha nincsen ekkora szaggatónk, akkor a borospohár is megteszi. Ültessük őket sütőpappírral bélelt tepsibe, majd tegyük hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára is maradhat, így finom reggeli lesz belőle. Sütés előtt kenjük le a tojással.

Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc. Fogyasszuk házi vajjal, saját lekvárral (most úgyis szezonja van a befőzésnek.)

Tipp:

Az esetlegesen megmaradt scone-t fagyasszuk le; 220 fokon újramelegítve kb. 10 perc alatt lesz forró, friss péksütink.

A figyelmetekbe ajánljuk