Borsmenta tea

Napjaink egyik legfelkapottabb itala nem más, mint a borsmenta tea. Na de miért is hasznos ez a főzet a szervezetünk szempontjából? Az alábbi cikkben összeszedtük a borsmenta tea öt fő egészségügyi előnyét.


Mi is az a borsmenta tea?

A borsmenta teát úgy készítik, hogy a borsmentaleveleket forró vízbe áztatják. A borsmentalevelek számos illóolajat tartalmaznak, amelyek forró vízben áztatva mentolt, mentont és limonént szabadítanak fel. Ezek együttesen adják a borsmentatea frissítő, hűsítő, mentolos ízét.

A borsmenta tea készíthető friss levelek, szárított levelek vagy teafilterek felhasználásával is. A teafilterekben a borsmenta keverhető más ízekkel, például édesgyökérrel vagy gyümölcsökkel. Természetesen koffeinmentes, így olyan gyakran ihatod, amilyen gyakran csak szeretnéd.

Van a borsmenta teának tápértéke?

A borsmenta teának nincs tápértéke a makrotápanyagok szempontjából, és 100 ml-enként csak körülbelül két kalória van benne. Értéke az illóolajokban és az általuk nyújtott lehetséges egészségügyi előnyökben rejlik.

Mi a borsmenta tea 5 fő egészségügyi előnye?

1. Enyhítheti a puffadást és az emésztési zavarokat

A borsmentatea jól ismert az emésztést segítő hatásairól, mivel egyesek úgy találják, hogy segíthet enyhíteni a gázokat és a puffadást. A borsmentatea hatékonyságáról egyelőre nem sok kutatás létezik, de néhány állatkísérlet azt mutatja, hogy az emésztőrendszerre is nyugtatóan hathat.

A legtöbb kutatás a teánál koncentráltabb borsmentaolajjal foglalkozott, és van némi bizonyíték arra, hogy rövid távon enyhülést hozhat az IBS-ben (irritábilis bélszindróma) szenvedők számára. Ha borsmentaolajat vagy teát szeretnél használni az IBS tüneteinek kezelésére, először mindenképp beszélj a háziorvosoddal.

2. Koffeinmentes

A tiszta borsmenta tea koffeinmentes. Ha borsmenta tea keveréket vásárolsz fekete vagy zöld teával, akkor az viszont tartalmazni fog némi koffeint.

3. Alvásbarát

Nincs olyan kutatás, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy a borsmenta tea segíthet az alvásban, de mivel koffeinmentes, teljesen rendben van, ha lefekvés előtt iszod.

4. Frissebb lehelet

A borsmentát széles körben használják rágógumikban, mentolos cukorkákban és fogkrémekben a lehelet frissítésére, és természetes antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően segíthet megelőzni a kellemetlen szájszagot.

5. Segíthet az orrduguláson

Bár a borsmenta tea fogyasztása önmagában nem fog megszabadítani a náthától, a menta mentolillata a tea gőzével együtt segíthet javítani a légzést, ha eldugult az orrod.

Vannak-e mellékhatásai a borsmenta tea fogyasztásának?

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a borsmenta tea nem ajánlott azok számára, akik GERD-ben (gastrooesophagealis refluxbetegség) szenvednek, mivel súlyosbíthatja a tüneteket. Ha gyomorégéssel küzdesz, illetve hiatussérved vagy veseköved van, akkor is célszerű lehet kerülni a borsmentateát, mivel bár nem találtak mellékhatásokat, egyeseknél ronthat a tüneteken.

Sokan allergiásak a mentára. Maguk a levelek bőr- vagy szemirritációt, például viszketést és csalánkiütést okozhatnak. Ha az allergiában szenvedők borsmenta teát fogyasztanak, akkor a reakció tünetei általában perceken belül jelentkeznek: ez lehet viszkető nyelv vagy torok, zihálás vagy köhögés. Ritka esetekben ez az allergiás reakció akár súlyos is lehet, amely orvosi vészhelyzetet eredményezhet.


Forrás: BBC goodfood

A figyelmetekbe ajánljuk