white and brown ceramic teapot on wooden tray

Angol reggeli, ír reggeli, skót reggeli - miért szolgálják fel őket reggelire, és van-e egyáltalán különbség köztük? Minden reggeli teakeveréknek megvan a saját ízprofilja és különböző koffeintartalma.


A reggeli teák olyan fekete teakeverékek, amelyeket egy kiadós, gazdag reggeli étkezés (gondoljunk csak a teljes angol reggelire vagy a sült krumplira) kísérésére szánnak, ezért erőteljesebbek, mint a délutáni teakeverékek. Mivel annyira erősek, a reggeli teák jól illenek a tejhez. Az Assam teából készült reggeli teakeverékek általában magasabb koffeintartalommal rendelkeznek.

Az angol reggeli tea eredetileg kínai fekete tea volt. Idővel a teakeverők az Indiában és Srí Lankán, valamint Afrikában és Indonéziában termesztett teákat is beépítették. Az angolok a 17. században kezdtek kínai teát importálni, majd a 18. században lendült fel igazán a dolog. Az első angol reggeli tea tulajdonképpen egy kínai kongou tea volt.

Aztán az ópiumháborúk idején Kína embargót vezetett be a teára. Nagyjából ugyanebben az időben a Brit Kelet-indiai Társaság elkezdett teát termelni az indiai Assamban. Egy időre a régi kínai teakészletek megfogyatkoztak, az új indiai teakészletek pedig elkezdtek beérkezni, és ezeket összekeverték. Végül aztán a 19. század végére Ceylonban (ma Sri Lanka) is elkezdték a teatermelést. Az angol reggeli teában egyre erősebb ceyloni összetevő kezdett megjelenni.

Az ír reggeli teában erős Assam komponens van, ami erőteljesebb, malátás ízt és vöröses színt ad neki. A skót reggeli tea általában a legszívósabb a fajták közül, valószínűleg Skócia lágy vize miatt. Annak idején a teákat kifejezetten azon területek vízviszonyaihoz keverték, ahol forgalomba hozták és fogyasztották őket."Ez csak feltételezés, de talán a skóciai víz erősebb teát követelt meg.

​Oké, vegyük át a lényeget röviden!

  • Angol reggeli: testes és gazdag. Eredetileg kínai fekete tea, de ma már gyakran tartalmaz erős ceyloni teakomponenst is. Assamból, Afrikából és/vagy Indonéziából származó teákat is tartalmazhat.
  • Ír reggeli: erőteljesebb, mint az angol reggeli. Általában erős Assam-összetevővel rendelkezik, ami malátás ízt kölcsönöz neki.
  • Skót reggeli: általában a három közül a legerősebb. Tartalmazhat Kínából, Assamból, Ceylonból, Afrikából és/vagy Indonéziából származó teákat.

Fontos megjegyezni, hogy soha nem létezett egységes receptúra egyik keverékre sem. Az egyik cég angol reggelije azonos lehet egy másik cég ír reggelijével. Végső soron a teafogyasztókon múlik, hogy kipróbálják a különböző keverékeket, és megtalálják a nekik tetszőt.

(Forrás: TheKtchn)


A figyelmetekbe ajánljuk