A kombucha egy enyhén szénsavas, erjesztett ital, amelyet évszázadok óta használnak a természetgyógyászatban. De milyen lehetséges jótékony hatásai lehetnek?
A kombucha készítése többezer éves hagyomány, a modern kor pedig talán még inkább igényli az ilyen értékes élelmiszereket — ez a szép szó találóan fejezi ki, hogy miről is kellene szólnia a táplálkozásunknak, ezen belül pedig folyadékfogyasztásunknak. Az élőkultúrás, fermentált tea forrázat organikus folyamatok sokaságán keresztül jön létre. SCOBY-t (Simbiotic Culture Of Bacteria Yeast = szimbiotikus élesztő- és baktériumkultúra) tartalmaz, aminek a gondoskodás jelenti a varázsütést. A SCOBY összefoglalja az italban élő mikrobákat, mindazt, ami vitalizálja a testet.
Probiotikum
Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurtok, a savanyú káposzta és a kefir mind élő mikroorganizmusokat tartalmaznak. Mivel a kombucha erjesztés terméke, számos probiotikus mikroba keletkezik benne. Meghatározott koncentrációban ezek a probiotikus baktériumok segíthetnek a bélben lévő baktériumok szintjének kiegyensúlyozásában és az emésztés javításában.
Ennek ellenére a mai napig nem készült elegendő tanulmány annak megerősítésére, hogy a kombucha megfelelő mennyiségben tartalmazza-e ezeket a jótékony baktériumokat ahhoz, hogy hatékony probiotikumnak lehessen tekinteni. Ráadásul a probiotikus mikrobák mennyisége és törzse különböző tényezőktől függően változik, beleértve a kombucha készítésének módját és az erjesztési időt.
Ez is érdekelhet: Az ital, ami az alkohol alternatívája lehet: itt a magyar kombucha!
Vitaminok
A kombucha kis mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az élesztő lebontja a cukrokat, beleértve a C-vitamint és a B-vitamincsoportba tartozó B1-, B6- és B12-vitaminokat. A szintek valószínűleg termékenként eltérőek.
Gombák ellen a gomba?
Az erjedés egyik mellékterméke az ecetsav, valamint a zöld és fekete teában található egyéb vegyületek elnyomhatják a kevésbé kívánatos baktériumok és élesztőgombák növekedését, miközben elősegítik a kedvezőbb törzsek szaporodását.
Antioxidánsok forrás
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. A szabad gyökök a szervezetben zajló folyamatok normális melléktermékei, de a kulcs az, hogy antioxidánsokban gazdag ételek és italok fogyasztásával minimalizáljuk hatásukat. A kombucha antioxidáns tulajdonságait azonban számos változó befolyásolhatja, többek között az, hogy milyen teából készült, és az erjesztési idő.