probiotikus élelmiszerek vitamin

5 probiotikus élelmiszer az egészséges bélrendszerhez

A megfelelő étkezés a legfontosabb lépés bélrendszerünk egészségének támogatására. Ezeket a probiotikus élelmiszereket pedig érdemes beeépíteni az étrendedbe.

Joghurt

A barátságos baktériumok (főként tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok) által erjesztett tejből készült joghurt az egyik legjobb probiotikumforrás. A boltokban széles körben kapható, de a joghurtot otthon is szuper könnyű elkészíteni.

Ez is érdekelhet: Ételek, amik jók tesznek a szívnek

Kimchi

A kimchi egy erjesztett koreai zöldségétel, amelyet általában nápolyi káposztából és daikonból, egy retekfajtából készítenek. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi, tele vannak jótékony baktériumokkal, úgynevezett probiotikumokkal, és magas a vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmuk.

Kefír

A kefir a probiotikumokban gazdag élelmiszerek erőműve. Gazdag olyan baktériumokban, amelyek segítenek a vastagbélben a B-vitaminjaink előállításában, amelyek szükségesek az optimális idegrendszerhez, és amelyek a kulcsfontosságú neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin építőkövei. Tanulmányok arra is utalnak, hogy a kefir gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Miso

A miso, egy Japánból származó erjesztett szójababpaszta, bizonyítottan májzsírcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ha testmozgással kombinálják, így csökkenti a nem alkoholos zsírmájbetegség kockázatát. Emellett segít javítani a szervezet emésztési és felszívódási képességét, és bélerősítő probiotikumokat is tartalmaz.

Kombucha

Egy másik probiotikus élelmiszer, amelyet érdemes kipróbálni a jobb bélrendszeri egészség érdekében, a kombucha, egy antioxidánsokban gazdag erjesztett teakészítmény. A kombucha segít a bélsavasság növelésében is, ezért óvatosan fogyaszd, ha refluxos vagy. A kombucha azonban segít megvédeni az emésztőrendszert a patogén mikrobáktól. Sok szupermarketben kapható kombucha ital sok hozzáadott cukrot tartalmaz, ezért ivás előtt nézze meg a címkét, nehogy túl sokat fogyasz belőle.


A figyelmetekbe ajánljuk