Az ital, ami az alkohol alternatívája lehet: itt a magyar kombucha!
Voller Klaudia

Az ital, ami az alkohol alternatívája lehet: itt a magyar kombucha!

Képzeljünk el egy italt, ami olyan egyedi ízélményt nyújt, hogy simán enyhíti a szomorúságunkat, ha egy partin mellőzni vagyunk kénytelenek az alkoholt, mert vezetnünk kell. Ráadásul nem feltétlenül igényel hűtést, minden mesterséges adaléktól mentes, ősi metódusokon alapszik, frissít és segít rendben tartani a mikrobiomunkat.


Voller Klaudia

Pesti Richárd élelmiszermérnök tudása és persze ízlése legjavát zárta dobozba és palackba, amikor megszületett a Steap, a magyar kombucha tea. Egy év sem kellett hozzá, hogy kifejezetten menő legyen Steapet kortyolni. Szomjaztunk már egy aprólékosan kivitelezett, különleges, fermentált, szénsavas teaitalra, ráadásul import áru helyett (egyelőre!) országhatáron belül válik sikertörténetté.

A kombucha készítése többezer éves hagyomány, a modern kor pedig talán még inkább igényli az ilyen értékes élelmiszereket — ez a szép szó találóan fejezi ki, hogy miről is kellene szólnia a táplálkozásunknak, ezen belül pedig folyadékfogyasztásunknak. Az élőkultúrás, fermentált tea forrázat organikus folyamatok sokaságán keresztül jön létre. SCOBY-t (Simbiotic Culture Of Bacteria Yeast = szimbiotikus élesztő- és baktériumkultúra) tartalmaz, aminek a gondoskodás jelenti a varázsütést. A SCOBY összefoglalja az italban élő mikrobákat, mindazt, ami vitalizálja a testet.

A Steap mind küllemében, mind tartalmában olyat mutat, ami színvonalban a kisüzemi sörök és a natúrborok világát idézi, azzal a különbséggel, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma és alkoholt csak akkor lát, ha megkínáljuk kedvenc spiritünkkel. Mert ez is lehetséges: jégen, vodkával, ginnel, tequilával, ahogy tetszik.

Voller Klaudia

Gondolhatnánk, hogy mozaikszó ez a rövid és frappáns név, de sokkal szakmaibb a megfejtés: a tea forrázására, vagyis a steeping-re utal. Fontos bázis eleve a minőségi tealevelek használata: a Signature Black Steap alapja például a Himalája lankáiról, 1600-1800 méter magasról származik. Tisztelettel és csodálattal dolgoznak vele. Ez a változat a fekete tea mellett mézes, földes ízjegyeket hoz, de van egy kis aszalt sárgabarackos aromatikája is. A Ginger-Turmenic-Cardamom kiváló minőségű fűszerek forrázata, a pikáns gyömbérrel, borsos kurkumával és a végső harmóniáját megadó zöld kardamommal. Összetett, de érthető, a korty végén érkező pezsdítő csípősséggel, ami egy kis szénsavtól még pimaszabbá válik.

A figyelmetekbe ajánljuk