2 white eggs on white surface

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Erre az örökké zavarba ejtő kérdésre most már van válasz, már ha csak a tojásfehérje számít.


A San Franciscó-i székhelyű Every Company tovább bővítve az állati eredetű termékek listáját, amelyek ma már állatok nélkül készülnek (mint például a lazac, a szalonna, a steak és a tej, hogy csak néhányat említsünk), most adta ki az Every EggWhite (Minden tojásfehérje) című kiadványát. A cég szerint terméke megegyezik az eredetivel, de teljesen szintetikusan, csirkék nélkül készül. Ez egy precíziós fermentációnak nevezett technikával lehetséges, amely egyszerűen definiálva az organizmusok ipari méretű sörfőzését jelenti, hogy meghatározott vegyületeket állítsanak elő.

A mikrobák apró sejtgyárként működnek, és egy adott termék előállítására irányítják őket. Hogy egy kicsit konkrétabban fogalmazzunk: a tudósok genetikailag módosított mikroorganizmusokat hoznak létre, például élesztőt, algát vagy baktériumokat, és úgy programozzák őket, hogy bizonyos fehérjéket vagy zsírokat termeljenek ki, amikor erjesztik őket - vagyis cukrot adnak nekik, és hagyják őket növekedni. A folyamat lényegében ugyanaz, mint a sör, kombucha, kimchi vagy bármely más erjesztett élelmiszer előállítása, és az alkoholhoz hasonlóan itt is a folyamat mellékterméke az érték, nem pedig az erjesztett dolog.

Az Every Company a csirkék DNS-szekvenálási adatait használja fel, hogy létrehozza az általa fehérje-receptnek nevezett, a valódi tojással azonos molekuláris összetevőket tartalmazó tojásfehérjét. A csirketojásfehérje DNS-szekvenciáját élesztőbe illesztik, majd az élesztőt cukorral etetik. Ahogy az élesztő megeszi a cukrot és erjed, a tojásfehérje fehérjét pumpálja ki. Bár az előállításhoz genetikailag módosított szervezeteket (GMO) használnak, a végtermék nem számít GMO-nak, mivel maga a fehérje nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket.

Ez azt jelenti, hogy az Every Company anélkül értékesítheti a tojásfehérjét, hogy az FDA nemzeti biomérnöki élelmiszerekről szóló közzétételi szabványa szerint GMO-ként kellene megjelölnie (ami nem jelenti azt, hogy a GMO-k rosszak vagy károsak lennének, bár sok fogyasztó annak tekinti őket). Bárki, aki főz vagy süt, tudja, hogy a tojás kulcsfontosságú összetevő a receptek megkötésében, stabilizálásában és nedvesség hozzáadásában. Nehéz megfelelő helyettesítő anyagot találni: az olyan gyakori javaslatok, mint a lenmag, a chia mag vagy az almaszósz nem igazán érik el a céljukat.

A The Every Company szerint a tojásfehérje kiemelkedő kulináris funkcionalitással rendelkezik, és ugyanúgy viselkedik, mint a valódi tojás a pékáruktól kezdve a házi tésztákon át a szószokig, öntetekig vagy koktélokig bármiben. Az első kereskedelmi sütemény, amelyben a szintetikus tojásfehérjét felhasználják, a francia macaronok (amelyeket a sajtóközlemény a tojásfehérje ízének és funkcionalitásának szent gráljának nevez), amelyeket egy divatos San Francisco-i pékségben készítenek. A vállalat megjegyzi, hogy a tojásfehérje előállításának módszere sokkal kevesebb vizet, földet és energiát használ fel, mint a csirkék nevelése és tartása.

Ez az egyik fő ígérete a celluláris mezőgazdaságnak (beleértve a vertikális gazdálkodást és a növényi alapú hús csodáját), a népesség növekedésével és a bolygó felmelegedésével az emberek milliárdjainak élelmezése nem lesz egyszerűbb. Ha ehhez hozzávesszük az energiaválságot, amibe belesodródtunk, a dolgok elég bonyolulttá válhatnak. Hogy a mesterséges fehérjék bioreaktorokban történő termesztése életképes, méretezhető megoldást jelent-e majd e problémák némelyikére, még nem tudjuk, de egyelőre legalább némileg csökkentheti az éjjel-nappal tojást tojó csirkék számát. És mivel az Every Company tudósainak szükségük volt a csirkék szekvenált DNS-ére a fehérje receptjének kialakításához, most már tudjuk: a csirke volt az első.

(Forrás: SingularityHub)


A figyelmetekbe ajánljuk